Leefbaar Rotterdam

Persbericht: Leefbaar Rotterdam op koers

In opdracht van RTV Rijnmond en het NOS Journaal zijn in een aselecte steekproef 1000 Rotterdammers ondervraagd. Zij konden aangeven hoe zij het gevoerde beleid met Leefbaar Rotterdam in de coalitie tot op heden hebben ervaren. Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau uit Tilburg (M4Marktonderzoek).

Er zijn altijd twee manieren om naar dit soort dingen te kijken; je kan zeggen: de fles is half leeg, of je kan zeggen: de fles is half vol. Leefbaar Rotterdam vindt dat de laatste optimistische benadering gepast is bij deze enquête. Want wat is de situatie? Twee jaar geleden heeft ruim 35% van de Rotterdamse kiezers het vertrouwen gegeven aan Leefbaar Rotterdam, een volstrekt nieuwe politieke partij. Dat was een duidelijk signaal dat het roer om moest hier in de stad. Uit de enquête blijkt dat velen merken dat er inderdaad een andere wind is gaan waaien in Rotterdam en dat was zonder Leefbaar Rotterdam nooit gebeurd. Eén derde van de mensen zegt nu al dat het college heeft waargemaakt wat het heeft beloofd. En dan is het college nog maar halverwege de rit

Wat betreft de twee items die voor Leefbaar Rotterdam verreweg het belangrijkst zijn: veiligheid en integratie, valt het volgende op.

Ruim een derde van de Rotterdammers vindt dat de stad of de buurt de afgelopen twee jaar veiliger is geworden. Dit is een prestatie die er best mag zijn! Er is dus duidelijk het een en ander veranderd en dat in slechts twee jaar tijd. Hoe je het ook wendt of keert, deze veranderingen zijn aan Leefbaar Rotterdam te danken. Maar dat betekent natuurlijk niet dat Leefbaar Rotterdam nu achterover kan gaan leunen.

Wat betreft integratie is steeds de kritiek op Leefbaar Rotterdam geweest dat doordat Leefbaar Rotterdam bepaalde onderwerpen bespreekbaar hebben gemaakt de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen zouden verslechteren. Uit de enquête blijkt dat 39% van de ondervraagden de verhoudingen als onveranderd ervaart en 17 % een verbetering in de verhoudingen ziet. Per saldo is dat een verbetering! En als 16% van de Rotterdammers na twee jaar al vindt dat de integratie verbetert, dan is dat ook een positieve uitkomst. Want een integratieproces is iets van de lange adem. Een van de belangrijkste constateringen is dat 57% van de geënquêteerden voorstander is van het plan om kansarmen te spreiden. Een enorme opsteker voor Leefbaar Rotterdam!

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Fractie Leefbaar Rotterdam telefoon: 010-4173945 fax: 010-4173950 postadres: Postbus 8734, 3009 AS Rotterdam email: leefbaarrotterdam@stadhuis.rotterdam.nl

of

Frans van der Hilst (010-4219415 / 06.245.16.413)