Gemeente Ede

nummer 87 / Ede, 23 april 2004

Burgemeester R. Robbertsen bij aanbieding rapport Waarden & Normen: ``Er is een stevig bondgenootschap nodig``

Burgemeester R. Robbertsen wil de aanbevelingen van de Werkgroep Waarden & Normen op korte termijn vertalen in een concreet actieplan. De burgemeester kreeg het rapport mEdeburgerschap vrijdagmiddag 23 april officieel aangeboden door Bert de Vries, de voorzitter van de werkgroep Waarden & Normen tijdens een bijeenkomst in Cultura. Burgemeester Robbertsen benadrukte dat bij de uitvoering van het plan een stevig bondgenootschap nodig is van gemeente, inwoners, organisaties en politie.

``We zullen het samen moeten doen``, aldus de burgemeester in zijn toespraak tot de genodigden in Cultura. De gemeente kan een goede naleving van regels en verbetering van omgangsvormen niet van bovenaf opleggen aan de inwoners. Alleen door een goede samenwerking tussen alle partijen kan de afkalving van waarden en normen worden tegengegaan.
Deze afkalving werd ruim een jaar geleden door een meerderheid van de gemeenteraad gesignaleerd. Daarbij moest gedacht worden aan vloeken en taalverruwing, vormen van zinloos geweld, huiselijke geweld en in het algemeen de verloedering van de samenleving. Naar aanleiding van een raadsmotie werd een werkgroep Waarden & Normen geïnstalleerd, die de opdracht kreeg om een plan de campagne maken om dat proces te keren. De burgemeester onderschreef in zijn toespraak de conclusie van de werkgroep dat het eigenlijk wel meevalt met het leefklimaat in de gemeente Ede. Het is zeker niet allemaal kommer en kwel. Een overgrote meerderheid van de bevolking is positief over het woon- en leefklimaat. Ede scoort niet anders dan andere grote steden, aldus de burgemeester. Incidenten voeren vaak de boventoon, en geven daardoor een vertekend beeld van de werkelijkheid, aldus Robbertsen.

Concreet vervolg
De burgemeester vindt het nodig dat het plan van de Werkgroep Waarden & Normen een concreet vervolg krijgt. Het college van burgemeester en wethouders stelt het Presidium daarom voor de komende weken eerst een uitwerkingsplan te maken. De aanbevelingen van de Werkgroep Waarden & Normen en het concrete uitwerkingsplan zullen samen aan de gemeenteraad worden aangeboden.
De burgemeester waarschuwde dat het voor de gemeenteraad lastig wordt om voldoende geld beschikbaar te stellen. De gemeente Ede moet de komende jaren namelijk miljoenen euros bezuinigen. Toch zag de burgemeester wel mogelijkheden om iets met de aanbevelingen van de werkgroep te doen. Niet alle acties kosten namelijk geld. Hij ziet het meest in een combinatie van maatwerk, publiekscampagnes en handhaving. We moeten weer toe naar wederzijds respect en saamhorigheid, aldus de burgemeester.
---