GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 23 april 2004 20:23
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Cynisme viert hoogtij rond artikel 23 GW & inburgering

(23 april 2004)

Het kabinet wil scholen en gemeenten verplichten tot een meer evenwichtige verdeling van achterstandskinderen. Maar wat stelt die plicht voor als het kabinet weigert een acceptatieplicht voor scholen in te voeren? En waarom geen acceptatieplicht voor alle scholen, maar wel een nieuwe stichtingseis dat 1 op de 5 kinderen geen achterstand mag hebben. Waar moeten achterstands-kinderen dan naar toe? Als dat niet goed geregeld is, dan is deze eis even absurd als een eis dat maximaal 4 van de 5 kinderen bij het stichten van een nieuwe school een voorsprong mogen hebben. De nieuwe eis van het kabinet lijkt vooral een sluiproute te zijn naar een feitelijk én ongrondwettelijk verbod voor nieuwe moslimscholen.

Het kabinet kiest er terecht voor om de gewichtenregeling aan te passen naar feitelijke achterstand. Maar waarom blijft de bezuiniging van 100 miljoen op het onderwijs-achterstandsbeleid gewoon overeind? Het kabinet is ambitieus als het gaat om het optuigen van inburgeringsverplichtingen, maar de plannen zijn op een financieel drijfzand gebaseerd. De 30% bezuinigingen op het huidige inburgeringsbudget worden namelijk niet ongedaan gemaakt. Het is dan ook terecht dat de plannen door de Bve-raad een 'recept voor ongelukken' wordt genoemd.

Al met al viert het cynisme hoogtij in dit nieuwe regeringsbeleid. Kwistig worden anderen tot nieuwe plichten gedwongen, maar de overheid blijft zelf in vrijblijvendheid steken als het gaat om het aanbod aan adequate voorzieningen. Zo kunnen inburgeraars, scholen of gemeenten amper aan hun nieuwe plichten voldoen.

Femke Halsema
Naïma Azough


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -