Socialistische Partij

SP Alkmaar aanwezig bij betoging in Haarlem

23-04-2004 * Circa 200 betogers, waaronder een delegatie van de SP Alkmaar, hebben op vrijdag 23 april in Haarlem gedemonstreerd tegen het uitzettingsbeleid van Minister Verdonk (VVD, minister van vreemdelingenzaken). Aanleiding voor de demonstratie was de komst van de minister die zou spreken op een door de gemeente Haarlem georganiseerde conferentie met als thema multiculturaliteit en intergratie. Dit in het kader van de dag van de intergratie.

Om half vier verzamelde zich een groep van ongeveer 200 demonstranten voor de poorten van het koningshuis waar Verdonk zou arriveren. Na een tijdje bleek dat de minister toch eieren voor haar geld had gekozen en dus niet op kwam dagen voor de conferentie. In plaats daarvan had zij een ambtenaar gestuurd. Hierop trok de menigte fluitend en joelend door de straten van Haarlem. Er werden leuzen gescandeerd als Rita rot op, Verdonk verdwijn en Stop de deportaties. Ook werden er spandoeken gedragen met teksten als Vluchtelingen: óók allemaal Haarlemmers! en Van Harte Pardon!

De demonstratie, die overigens werd georganiseerd door Rood, Vluchtelingenwerk, Van Harte Pardon en Keer het Tij, eindigde weer bij het koningshuis, waar de menigte nog eens haar woede liet merken door veel herrie te maken.