Socialistische Partij

SP wil onmiddellijk verbod nieuw antidepressiva voor kinderen

24-04-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant vindt dat minister Hoogervorst te laks is tegenover problemen bij het gebruik van nieuwe antidepressiva door kinderen. Nieuwe antidepressiva hebben bij gebruik door kinderen ernstige bijwerkingen, zoals toename van het aantal zelfmoorden.

Al sinds de Britse overheid de vorige zomer het voorschrijven van deze middelen aan kinderen verboden had, verzoekt Kant om zelfde maatregelen in Nederland. Tot nu toe tevergeefs. Slecht een paar dagen geleden antwoordde de minister ingrijpen nog niet nodig te vinden. Kant: "Nu ook de onderzoeksresultaten en het advies van het Europese geneesmiddelenbureau bekend zijn, moet het voorschrijven onmiddellijk stoppen."

Dat de verontrustende onderzoeksresultaten al veel langer bekend zijn, maar door een farmaceut werden achtergehouden omdat ze hem niet uitkwamen, is volgens Kant een grof schandaal. "Daardoor zijn onnodig kinderen overleden. Om te voorkomen dat farmaceuten onderzoekresultaten dat hen niet uitkomt in de kluis stoppen, moet er een publicatieplicht komen. Gezondheidsbelangen moeten voor economische belangen worden gesteld."