Gemeente Amsterdam

Dachauspeech Wethouder Huffnagel
23 april 2004 - Remco Asselbergs

Zaterdag 24 april 2004, 12.00 uur

Alléén gesproken woord geldt

Dames en heren, jongens en meisjes,

Op 29 april 1945 werd het concentratiekamp Dachau bevrijd door de Amerikaanse troepen. Zij bevrijdden duizenden mensen die volgens de Nazi's in Dachau moesten worden vernietigd. Voor vele tienduizenden gevangenen kwam de bevrijding te laat. Zij overleefden de hel van Dachau niet.

Hier, in het Amsterdamse Bos, herdenken wij jaarlijks Dachau. Wij staan stil bij het onvoorstelbare leed dat de gevangenen van het kamp Dachau is aangedaan. Dat doen we met elkaar. Met overlevenden, met nabestaanden, met familie, met vrienden en met belangstellenden.

We staan ook stil bij de overlevenden die verder moesten leven met de gruwelijke herinneringen die tot op de dag van vandaag door hun hoofd spoken. Zíj kunnen de hel navertellen. Het blijft ongelooflijk moeilijk de juiste woorden te vinden. Hoe kun je aan je kinderen en kleinkinderen vertellen over iets wat zo onvoorstelbaar is. Hoe kun je ze vertellen over iets wat zo gruwelijk en zo onbegrijpelijk is? Er is moed en wilskracht voor nodig om na Dachau verder te leven en die inktzwarte herinneringen te delen met anderen.

Toch zijn juist de verhalen van de overlevenden ontzettend belangrijk. Belangrijk omdat we met de overdracht van de verhalen ons respect tonen voor zij die omkwamen en de onschatbare waarde van vrijheid en respect blijven waarderen en verdedigen. Wij moeten kómende generaties blijven vertellen over wat er in Dachau is gebeurd. Dat is ook nu, decennia na de verschrikkingen, een belangrijke opgave voor ons allemaal. Want met het verlies van overlevenden mogen we niet óók de gruwelijke herinneringen aan Dachau kwijtraken. Daarom is het goed dat ook vandaag weer door de jeugd, in het bijzijn van de overlevenden, wordt stilgestaan bij de schaduw die Dachau over ons heeft gelegd.

De massavernietiging van medemensen vormt een dieptepunt in de moderne geschiedenis. Het vervult ons, na bijna 60 jaar, nog steeds met woede en verdriet. Het sterkt het besef hoe belangrijk het is in vrijheid te leven. In een vrij land, kunt zijn wie je wilt en waar je kunt zeggen wat je vindt. We moeten, net als ruim 60 jaar geleden, blijven opkomen voor vrijheid en democratie.

Vandaag herdenken wij de mensen die het concentratiekamp Dachau niet overleefden

Wij herdenken in Ere.

© Gemeente Amsterdam