Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 24 april 2004

LPF wil gevangenenverdrag met meerdere landen

De Lijst Pim Fortuyn wil dat Nederland verdragen sluit met meerdere landen om criminele illegalen hun straf in het land van herkomst te laten uitzitten. Een maatregel die, gegeven het grote percentage allochtone gevangenen in combinatie met het cellentekort, dringend moet worden genomen.

LPF-woordvoerder Hilbrand Nawijn: In navolging van de overeenkomst die Nederland binnenkort met Thailand sluit, waarmee Nederlanders die in dat land tot gevangenisstraffen zijn veroordeeld hun straf in Nederland mogen uitzitten, is er alle aanleiding om ook met andere landen dergelijke verdragen te sluiten. Hierbij valt te denken aan landen als Marokko, Algerije, Turkije, Suriname, het voormalige Joegoslaviƫ, maar ook de Nederlandse Antillen. Het doel hiervan is om criminele illegale onderdanen van die landen naar hun land van herkomst terug te sturen.

Dit zogenaamde WOTS-verdrag (Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen) dient er toe om veroordeelde Nederlandse gedetineerden over te brengen om het strafrestant in Nederland uit te laten zitten, terwijl ook het omgekeerde van toepassing is voor buitenlanders in Nederland.

In de Nederlandse gevangenissen bevindt zich een groot percentage illegale vreemdelingen dat zware strafbare feiten heeft gepleegd. Na het uitzitten van hun straf moeten deze vreemdelingen naar hun land van herkomst worden uitgezet. In de praktijk wordt de helft van deze gevallen daadwerkelijk uit ons land verwijderd. De andere helft wordt, al dan niet met een treinkaartje, weer de straat opgestuurd omdat voor hen geen reis- en identiteitspapieren te verkrijgen zijn van de autoriteiten van hun land van herkomst. Zij verdwijnen daarop weer in de illegaliteit in ons land.

Met Nawijns voorstel snijdt het mes aan twee kanten. Het gevangeniswezen wordt ontlast, waardoor cellen voor anderen vrijkomen. Tevens is er een garantie dat de criminele illegalen die nu op straat worden gezet in een eerder stadium daadwerkelijk naar het land van herkomst worden teruggezonden om hun straf daar uit te zitten.

LPF-Kamerlid Hilbrand Nawijn wil de criminaliteit van illegalen in Nederland hard aanpakken. Op dit moment komt 35 procent van de in Nederland verblijvende illegalen in aanraking met politie en justitie wegens het plegen van strafbare feiten. Naar schatting verblijven momenteel 120.000 tot 160.000 illegalen in Nederland.