Politie Friesland

Politieberichten van 23/4 (13.00) t/m 24/4 (13.00)

Fryslân 24-04-2004 - Voor aanvullende informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het bureau communicatie van de politie Fryslân op het algemene nummer 0900 - 8844.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 16.40 uur werd een 39-jarige automobilist uit Franeker gecontroleerd op het Noord. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 375 ug/l, goed voor rijverbod van drie uur. Zaterdag, 00.55 uur, Stationsweg te Harlingen, 42-jarige bromfietser uit Harlingen, blies 325 ug/l, rijverbod van twee uur.
Zaterdag om 02.30 uur, Jislumerdyk te Burdaard, 20-jarige automobilist uit Burdaard, blies 925 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Ook het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd.
Zaterdag om 02.30 uur, Harlingerstraat te Leeuwarden, 19-jarige automobilist uit Hippolytushoef, blies 385 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.
Zaterdag om 02.50 uur, Harlingerstraatweg te Leeuwarden, 38-jarige automobilist uit Franeker, blies 575 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd. Zaterdag om 03.15 uur, Groningerstraatweg te Leeuwarden, 23-jarige bromfietster uit Veenwouden, blies 630 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur.
Zaterdag om 03.20 uur, Groeneweg te Leeuwarden, 19-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 480 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Zaterdag om 03.30 uur, Westerplantage te Leeuwarden, 33-jarige automobilist uit Rotterdam, blies 475 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.
Zaterdag om 03.40 uur, Westerplantage te Leeuwarden, 21-jarige automobilist uit Minnertsga, blies 350ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.
Zaterdag om 03.40 uur, Westerplantage te Leeuwarden, 23-jarige automobilist uit Harlingen, blies 290/l, goed voor een rijverbod van twee uur.
Zaterdag om 03.40 uur, Groeneweg te Leeuwarden, 38-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 330/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Zaterdag om 04.55 uur, Harlingersingel te Leeuwarden, 30-jarige automobilist uit Dronrijp, blies 575 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd.

Sint Nicolaasga: hennepkwekerij opgerold
Vrijdagochtend was een stroomstoring bij een horecagelegenheid aan het Huisterheide. Door de NUON werd geconstateerd dat illegaal stroom werd afgetapt. Hierop is de politie gewaarschuwd. Het bleek dat een berging was verhuurd aan een 30-jarige inwoner van Utrecht. In de berging werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen, met in totaal 600 plantjes. De goederen zijn in beslag genomen en vernietigd. De inwoner van Utrecht moet nog worden gehoord.

Grou: aanrijding met drank in het spel
Vrijdag om 17.15 uur reed een 22-jarige inwoner van Grou op een geleende brommer door Grou. Ter hoogte van de kruising met de Doorbraak en de Gedempte Haven verliest de man de controle over het stuur. Hierop rijdt hij tegen een geparkeerde auto, eigendom van een 24-jarige inwoonster van Grou. De bestuurder van de brommer blijkt te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 550 ug/l. De verdachte beschikt niet over een bromfietscertificaat of een rijbewijs.

Drachten: aanrijding met verlaten plaats ongeval
Vrijdag om 21.45 uur liep een 53-jarige inwoner van Drachten over de Gauke Boelensstraat, over het zebrapad, vanaf de Lawei naar de tegenoverliggende bank. Een auto kwam met aardige snelheid van de rotonde in de richting van het zebrapad en reed tegen het slachtoffer aan. De man is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Vervolgens werd door de veroorzaker van het ongeval een stukje achteruit gereden, werd om het slachtoffer heen gereden en is de auto er vandoor gegaan. De politie heeft de zaak in onderzoek. Een zestal getuigen is gehoord.

Leeuwarden: drie verdachten aangehouden na straatroof
Vrijdag om 23.15 uur werd een straatroof gepleegd in de Minnemastraat. Aangifte is gedaan door een 16-jarige inwoner van Leeuwarden. De jongen behoorde tot een groepje. De drie verdachten waren gevlucht via de Grote Hoogstraat. Met het groepje met de verdachte is een zoekslag door de buurt gemaakt. Op het Zaailand zijn de drie gesignaleerd en aangehouden. Het betreft een 18-jarige inwoner van Groningen, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden en een 17-jarige inwoner van Leeuwarden. De 19-jarige Leeuwarder had om 50 eurocent gevraagd. Toen het slachtoffer hem dit wilde geven, pakte de verdachte de portemonnee van het slachtoffer en nam het papiergeld (10 euro) eruit. Vervolgens werd de portemonnee teruggegeven.

Beetsterzwaag: hennepkwekerij opgerold
Vrijdagavond werd een hennepkwekerij opgerold, die gevestigd was in een schuur aan de Koefenne. De politie trof op de zolder een gedeelte aan dat reeds gerooid was. Op een andere gedeelte stonden nog tussen de 300 400 planten. Drie verdachten werden aangehouden. Het betreft een 32-jarige inwoner van Boornbergum, een 18-jarige inwoner van Bedum en een 20-jrige inwoner van Bedum. Buiten de schuur stond een auto met 420 plantjes. Auto en plantjes zijn in beslag genomen.

Drachten: twee aanhoudingen na openlijke geweldpleging
Zaterdag omstreeks 02.10 uur zag de politie dat twee jongeren, een 17-jarige inwoner van Drachten en een 16-jarige inwoner van Lippenhuizen, tegen een fiets trapten in de fietsenstalling van een school aan de Stationsweg. Kennelijk wilden ze het slot vernielen. Dit lukt niet. Toen de twee de politie zagen, gingen ze er vandoor. Ze konden echter op de Stationsweg worden aangehouden, waarna ze zijn overgebracht naar het bureau.

Goutum: vier aanhoudingen na openlijke geweldpleging tegen goederen Zaterdag om 02.25 uur was de politie bierflesjes aan het opruimen onder de brug aan de kant van Zuiderburen. Daar werd gehoord dat vier jongeren tegen de geluidswering sloegen. Verder zag de politie dat het groepje een verkeersbord op de weg gooide. Het groepje schopte tegen van alles wat los en vast zat. Ondertussen riepen de twee agenten versterking in. Nadat nog twee brievenbussen werden vernield zijn de vier verdachten aangehouden in de Buorren. Het betreft allen inwoners van Leeuwarden: drie van 16 jaar en een van 17 jaar. De vier zijn overgebracht naar het bureau.

Lemmer: twee aanhoudingen bij inbraak
Zaterdag om 04.05 kreeg de politie een melding dat werd ingebroken in de poffertjeskraam aan de Kortestreek. De politie was binnen enkele seconden ter plaatse en zag in de kraam twee mensen. De twee, beiden inwoner van Lemmer, respectievelijk 20 en 24 jaar, zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een raampje was kapot gemaakt om binnen te komen. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Leeuwarden: aanhouding na vechtpartij
Zaterdag omstreeks 05.00 uur vond een vechtpartij tussen twee groepen jongeren plaats op het Ruiterskwartier. Volgens de ene groep was zij zonder aanleiding geslagen door de andere groep. Hierop hebben de melders bij de politie in de wagen plaats genomen om de andere groep op te sporen. Op de Eewal kon een 20-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoner van Leeuwarden en twee inwoners van Groningen: beiden 19 jaar. De laatste twee zijn voor onderzoek naar het MCL geweest.

Noordwolde: raam vernield
Zaterdagochtend werd een raam vernield van een bankgebouw aan de Hoofdstraat Oost. Het bleek dat een brandblusser door het raam was gegooid. Verder bleek dat de brandblusser is leeggespoten op een auto, die stond geparkeerd aan de dr. Mulderstraat. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: auto in brand
Zaterdag om 03.00 uur werd in de Bleeklaan een brandende auto aangetroffen, eigendom van een 48-jarige inwoner van Leeuwarden. De brandweer heeft de brand geblust, de politie heeft de man naar huis gebracht. De auto kan als verloren worden beschouwd. Fryslân Miljeu heeft de straat schoon gemaakt. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Leeuwarden: steekpartij
Zaterdag om 06.15 uur werd een man, waarschijnlijk een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, mishandeld op de Voorstreek door twee andere mannen. De 34-jarige had iets in een vreemde taal geroepen naar de twee, die daarop de man mishandelden. Dit alles werd gezien door een drietal getuigen, die op enkele meters afstand stonden. Een 20-jarige inwoner van Burgum kreeg nog enkele klappen van een van de verdachten. Van de andere verdachte kreeg hij twee messteken, een in het gezicht en een in de buik. De verwondingen waren licht. Zowel de 34-jarige, als de twee verdachten gingen er vandoor.

Zweins: ongeval
Zaterdag om 08.15 uur reed een 42-jarige automobilist uit Berlikum in zijn auto met aanhangwagen over de Rijksstraatweg. Hier raakte de aanhangwagen van de trekhaak af en ging een eigen leven leiden. De automobilist probeerde de aanhangwagen nog tegen te houden met de eigen auto, maar dit lukt niet. De aanhangwagen steekt de weg over, waar een 56-jarige automobiliste uit Franeker rijdt. De vrouw probeert uit te wijken, maar dit lukt niet, waarna de aanhangwagen de linkerzijkant van de auto raakt. Op het fietspad kwam men tot stilstand. De auto van de vrouw uit Franeker is totaal vernield. De vrouw zelf is, met onbekende verwondingen, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Uit een eerste onderzoek wordt niet duidelijk waarom de aanhangwagen van de auto is losgeraakt.