PER SALDO

Per Saldo spreekt zorgen uit over plannen rond WMO

Rechten aangetast - Mensen afhankelijk van willekeur gemeenten

De Algemene Ledenvergadering van Per Saldo, bijeen in Utrecht op zaterdag 24 april, heeft in een manifest ernstig bezwaar gemaakt tegen de plannen van minister Hoogervorst en staatssecretaris Ross van VWS over de toekomst van de AWBZ en een nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Per Saldo ziet deze plannen als een grote stap terug. 'Mensen met een (lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of andere) handicap, chronisch zieken, mensen met psychische problemen en ouderen dreigt hun recht op zorg, hulp en begeleiding voor een groot deel ontnomen te worden. In plaats daarvan worden ze afhankelijk gemaakt van de willekeur van de gemeenten,' aldus de leden. Verontrusting
Per Saldo is de belangenorganisatie van mensen met een persoonsgebonden budget en vertegenwoordigt zo'n 14.000 budgethouders. De ruim honderd aanwezigen op de Algemene Ledenvergadering namen met grote verontrusting kennis van de plannen van de regering met de AWBZ en het persoonsgebonden budget. Die waren een dag eerder, op vrijdag 23 april, naar buiten gekomen. Die plannen betekenen dat de AWBZ wordt teruggebracht tot een verzekering voor verpleging en verzorging voor mensen met ernstige en langdurige beperkingen. Alle andere vormen hulp en begeleiding wordt overgeheveld naar de gemeenten, in het kader van een nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De gemeenten mogen daarbij zelf bepalen welke hulp ze leveren, aan wie en onder welke voorwaarden. Nergens in de plannen wordt gesproken over de mogelijkheid van een persoons budget voor hulp, begeleiding en voorzieningen uit de WMO.

Verworven recht
'Eigen regie, je leven in eigen hand nemen, het is ons verworven recht, aldus de leden van Pef Saldo. 'Dit recht mag ons niet ontnomen worden. Wij willen zelf blijven beslissen hoe wij ons leven inrichten en welke hulp daar bij hoort.'

Actie
De Algemene Ledenvergadering nam een manifest aan met vijf actiepunten voor de komende periode:

1. Er moeten landelijke normen komen wie in welke situatie in aanmerking komt voor welke vormen van hulp, begeleiding en voorzieningen in de WMO. Alleen zo is de rechtszekerheid gewaarborgd.

2. Er moet een landelijke regeling komen voor een persoonsgebonden budget voor de hulp, begeleiding en voorzieningen in de WMO. Elke burger in elke gemeente moet voor zo'n eigen budget kunnen kiezen.

3. Er moet een overgangsregeling komen, zodat mensen die nu een persoonsgebonden budget hebben, hun rechten ook onder de nieuwe regeling behouden.

4. Gemeenten moeten voldoende geld krijgen om goede vraaggestuurde hulp en voorzieningen te kunnen leveren aan hun burgers in het kader van de WMO. Ook gemeenten waar veel mensen wonen die gebruik maken van hulp, begeleiding en voorzieningen. De WMO mag geen armoedewet worden.

5. Het geld dat de gemeenten krijgen moet een doeluitkering zijn. Gemeenten moeten verplicht worden om niet minder dan dit bedrag te besteden aan hulp voor mensen met een handicap, chronisch zieken, mensen met psychische problemen en ouderen.

Onder vuur
De opkomst op de Algemene Ledenvergadering was veel kleiner dan gebruikelijk, door de afschaffing per 1 april van het bovenregionale vervoer voor gehandicapten met Traxx. Doordat dit vervoer is vervallen, kunnen veel mensen met een beperking niet of nauwelijks meer deelnemen aan het maatschappelijk leven en dus ook niet meer naar vergaderingen en bijeenkomsten van hun belangenorganisatie komen. De voorziening die er voor in de plaats is gekomen, Valys, biedt nauwelijks compensatie omdat mensen er maar een paar honderd kilometer per jaar mee kunnen reizen. Veel leden van Per Saldo hebben het gevoel dat hun voorzieningen van alle kanten onder vuur liggen.

24 apr 04 21:34