---


Van 24 april tot 23 mei 2004:

Tour de France pour sortir du nucléaire
Europese tour tegen kernenergie

Volgend jaar zal er een Europees project plaatsvinden tegen de nucleaire dreiging. Een maand lang trekken we met een grote groep mensen uit heel Europa door Frankrijk om informatie te geven over kernenergie en de gevaren daarvan en de vele mogelijkheden van duurzame energie. Ook is er ruim aandacht voor het militair gebruik; kernwapens en uraniummunitie.
Dit gebeurd door middel van theater, muziek, expositie en video's. Een laagdrempelig project waarbij we hopen miljoenen mensen direct en indirect (via de media) te informeren. Het initiatief voor dit project is uit Nederland afkomstig en ondertussen een van de belangrijke campagnes van het franse netwerk "Sortir du nucléaire" voor 2004. Milieuorganisaties als 'Greenpeace' en 'Friends of the Earth Europe' ondersteunen deze Tour.
Evenals bij de toppen tegen WTO en globalisering etc. zou de strijd tegen de nucleaire lobby/industrie ook meer kans van slagen hebben als we internationaal meer samenwerken. De Tour zal beginnen met een grote manifestatie/demonstratie tijdens het weekend voorafgaande aan Tsjernobyldag (26 april) 2004.

Waarom in Frankrijk?


* Frankrijk is de belangrijkste nucleaire elektriciteits-producent in West Europa en een belangrijke exporteur hiervan o.a. naar Nederland.

* Frankrijk heeft de intentie om een nieuwe kerncentrale te bouwen; de EPR (European Pressurised Reactor). Dit kan het begin zijn van een nieuwe generatie kerncentrales in Europa.
* Frankrijk lijkt niet serieus en intensief te investeren in duurzame energie.

Hoe gaan we te werk?

Mensen uit verschillende Europese landen zullen een route volgen langs alle onderdelen van de nucleaire keten (onderzoek, uranium mijnen, verrijking, kerncentrales, militaire plaatsen, opwerking, vervoer en opslag van radioactief afval). Uiteraard zullen we tussen verschillende 'nucleaire' locaties plaatsen van duurzaam belang aandoen.


* Bij de "locatie van de dag"(nucleair of duurzaam), zal 'n kort theater/muziek spektakel worden opgevoerd door de deelnemers. De ontvangende groep (plaatselijk en regionaal) vragen we op hun manier een bijdrage te leveren en ons te informeren over datgene dat ter plaatse gebeurt en te spreken over hun campagne.
* Daarna zullen we gezamenlijk in parade vanaf zo'n 2 tot 3 km buiten het centrum van de meest dichtbijgelegen stad naar de slotlocatie trekken. Hier zal een uitgebreider programma theater/muziek gemaakt worden met expositie en video om de bevolking te informeren.

* Gedurende de Tour zullen de deelnemers samenwerken aan het slotspektakel, spandoeken enz.

* In principe gaat "Federatie Kookkollektief Rampenplan" voor maaltijden en Theaterstraat voor praktische zaken als vervoer, podium en geluid zorgen.

Oproep

Voor dit project is veel geld nodig. Financiële steun is dan ook heel hard nodig !
Daarom doen we een dringend beroep op eenieder die dit project wil ondersteunen om een bijdrage te storten op: Gironummer 9634523 t.n.v. TOUR DE FRANCE PSDN, AMSTERDAM Helaas is plaats voor deelname beperkt maar steun voor dit project is hard nodig.
Heb je ideeën wat betreft artiesten uit Nederland of elders in Europa, of relevante organisaties en bedrijven die dit project (financieel) willen ondersteunen laat dit dan svp weten.
---

Meer informatie:
E. LEIJTEN
POSTBUS 95214
1090 HE AMSTERDAM
bries11@euronet.nl
"Sortir du nucléaire": www.sortirdunucleaire.org


---