Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Nationaal Rotsplantenweekend

Rotsplanten, ze kunnen het dak op

Elk voorjaar organiseren de Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV) en de Botanische Tuinen in Utrecht het Nationaal Rotsplantenweekend. Dit jaar vindt het weekend plaats op 24 en 25 april. Het thema van het Nationaal rotsplantenweekend heeft dit jaar alles te maken met dak- en balkontuinen. Tijdens het Rotsplantenweekend is er volop aandacht voor de verschillende mogelijkheden. Dus wie zelf nadenkt over een dak- of balkontuin moet zeker even langskomen tijdens deze dagen Voor elke bezoeker is er gratis een leuk plantje om mee te beginnen!

Er komt langzamerhand steeds meer belangstelling voor daktuinen in ons land. Regelmatig zie je bij grote gebouwen dat het dak of een deel daarvan begroeid is met planten. Maar ook op het dak van het schuurtje, de eigen woning of zelfs het afdak voor het open haardhout kun je prima tuinieren. En dat is interessant, want elke ruimte voor groen is meegenomen. Goed voor ons mensen, maar ook voor natuur in de stad.
Voor verschillende daken bestaan allerlei systemen om planten een kans te geven op het dak.
Je kunt dan kiezen: van een eenvoudige begroeiing met wat Sedum-soorten tot een compleet aangelegde tuin met waterpartijen en bomen.
Rotsplanten groeien van nature op het dak van de wereld. Ze zijn vaak prima aangepast aan barre omstandigheden zoals wind en tijdelijke droogte. Op het dak van gebouwen gelden deels dezelfde omstandigheden, vandaar dat veel rotsplanten prima geschikt zijn voor toepassingen op daken en balkons.
Verkoop en informatie

Tijdens dit weekend laten we verschillende systemen zien en is er informatie over leveranciers en bedrijven die gespecialiseerd zijn in de aanleg van daktuinen. Op beide dagen is er om 13.30 uur een rondleiding door de grote rotstuin van de Botanische Tuinen waar u kennis kunt maken met de planten en volop terecht kunt met uw vragen. Verder is er de grote verkoopmarkt van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging met een enorm aanbod van rotsplanten en deelnemers uit binnen- en buitenland. Hier vindt u de topkwekers op rotsplantengebied, maar ook enthousiaste liefhebbers die u graag adviseren en op weg helpen in het rotstuinieren. Deze markt duurt beide dagen tot 15.00 uur. Op zaterdag is het aantal verkopers het grootst.

Informatie

Het Nationale Rotsplantenweekend vindt plaats in de Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur en tijdens dit weekend tot 17.00 uur. De plantenmarkt duurt tot 15.00 uur. De toegangsprijzen bedragen EUR 4,50 voor volwassenen, EUR 3,50 voor houders van een Pas 65 en EUR 1,50 voor kinderen van 4-12 en houders van een U-pas. MJK is geldig.
De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijnen 11 en 12.