Ingezonden persbericht

ECF viert 50-jarig bestaan op 24 april in Beurs van Berlage

Prijzen voor kunstprojecten in Turkije en Slowakije

AMSTERDAM, 20040414 -- De European Cultural Foundation (ECF) bestaat in 2004 vijftig jaar en viert dit op zaterdag 24 april met een feestelijk evenement in de Beurs van Berlage onder de titel: 50 years of sharing cultures. Ter gelegenheid van het jubileum verleent de ECF speciale stimuleringsprijzen aan twee innovatieve kunstinstellingen die zich hebben onderscheiden op het gebied van internationale samenwerking: Truc Sphérique in Slowakije en het Platform Garanti Contemporary Art Center in Turkije. De prijzen die tijdens het jubileumevenement worden uitgereikt, zijn bedoeld om nieuwe grensoverschrijdende kunstprojecten te realiseren.


De stichting verwacht tijdens het jubileumevenement 300 genodigden waaronder Europese en Nederlandse politici en prominenten uit de kunst en cultuur. Naast HKH Prinses Margriet, voorzitter van de ECF, zijn als speciale gasten aanwezig de voormalige Franse minister van cultuur Jack Lang en de aanstaande Europese Commissaris namens Polen Danuta Huebner.

Als onafhankelijke, Europese organisatie - de enige in zijn soort - stimuleert en ondersteunt de stichting al vijftig jaar de culturele dialoog in Europa en grensoverschrijdende activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, educatie en media. De ECF doet dit door middel van beurzen en subsidies, met eigen projecten en initiatieven, en door de ontwikkeling van cultureel beleid.

De ECF heeft bijgedragen aan de internationale mobiliteit van meer dan een miljoen studenten en jonge wetenschappers in Europa met programma's als Tempus, Erasmus en Eurydice. In de afgelopen jaren stimuleerde de ECF duizenden kunstenaars in heel Europa om met hun plannen en projecten de grenzen te overschrijden en duizenden jongeren zijn in staat gesteld om met kunstenaars te werken. De stichting speelt een leidende rol als innovatieve en internationale denktank op het gebied van Europese cultuur en cultuurbeleid, en beschikt over een sterk netwerk van vooraanstaande politici en culturele sleutelfiguren in Europa.

De ECF is in 1954 opgericht in Genève door de toenmalige Franse minister Robert Schuman en de Zwitserse filosoof Denis de Rougement. Door bemiddeling van Prins Bernhard, van 1956 tot 1977 voorzitter van het Fonds, verhuisde de ECF in 1960 naar Amsterdam waar het sindsdien is gevestigd.
Het jubileumfeest staat in het teken van de noodzaak tot culturele uitwisseling en wederzijds begrip in Europa: sharing cultures. In het jaar dat Europa wordt uitgebreid met tien nieuwe lidstaten - op 1 mei - is dat voor de ECF minstens zo opportuun als vijftig jaar geleden.




Ingezonden persbericht