Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 april 2004, no. 110

Bloembakken in Klimoplaan

Bewoners fleuren Philipsdorp op

Op zaterdag 24 april tussen 12.00 en 14.00 uur wordt de Klimoplaan in Philipsdorp opgefleurd. Dan komen er aan alle gevels bloembakken met kleurrijke planten te hangen. De bewoners zelf vullen de bakken met aarde en plaatsen er de door hen uitgezochte plantjes in. Daarnaast worden er komende maand ook op de stoep 4 plantenbakken geplaatst. Deze worden door de bewoners gevuld en ook zelf onderhouden. Er zal zaterdag een vakman aanwezig zijn om de bewoners over de beplanting te adviseren. Tevens komt wethouder Van der Grinten een kijkje nemen. De actie is mogelijk gemaakt met ondersteuning van o.a. het Stadsdeelkantoor Strijp.

Philipsdorp is één van de wijkvernieuwingsgebieden in Eindhoven. In het kader daarvan is er een Werkgroep Leefbaarheid Philipsdorp opgericht. Daarin zitten bewoners, gemeente, woningcorporatie en politie om samen plannen te maken ten gunste van de leefbaarheid van de buurt. Bewoners kwamen op het idee plantenbakken te plaatsen in de Klimoplaan, een laan waar nog weinig groen is. Het plaatsen van de plantenbakken gebeurt bij wijze van proef. Als het project slaagt, zullen wellicht meerdere straten in Philipsdorp ermee worden opgefleurd.

De actie past uitstekend binnen het doel dat de gemeente zich gesteld heeft om zelfwerkzaamheid door bewoners te stimuleren. De gemeente garandeert een bepaald basisniveau voor het (groen)onderhoud om de stad schoon, heel en fleurig te houden. Als bewoners meer willen kunnen ze daar zelf mee aan de slag. Met ondersteuning van de gemeente. Niet alleen in de vorm van financiën of het leveren van materialen als plantenbakken en schepjes, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van advies. De bewoners moeten echter zelf het initiatief nemen voor de acties en de handen uit de mouwen steken qua organisatie en uitvoering. Een neveneffect is de verbetering van de sociale contacten.

Op zaterdag 5 juni vindt er nog een gezamenlijke schoonmaakactie plaats voor alle buurten in Philipsdorp. Ook dan zullen er diverse zelfwerkzaamheidsactiviteiten plaatsvinden.

© 2004 Gemeente Eindhoven