Politie Groningen

Persberichten zondag 25 april 2004

Provincie Groningen 25-04-2004 -

Politie pakt overlast bij scholen in Winsum aan
Na overleg met de schoolleiding en de gemeente pakt de politie de overlast bij scholen streng aan. Dit houdt in, dat
overlastveroorzakers en overtreders van het toegangsverbod zondermeer een bekeuring krijgen. Ouders van jongeren zullen in dat geval iedere keer een brief ontvangen waarin melding wordt gedaan van de bekeuring en de reden waarom. Ook wordt in deze brief de ouders gevraagd om over het onderwerp een gesprek te voeren met hun kind en dit terug te koppelen naar de buurtagent.
De overlast rond de scholen neemt de laatste tijd toe. Van 1 februari topt 20 april 2004 zijn er 30 meldingen binnengekomen van overlast en werd er 16 keer aangifte gedaan van vernielingen. Ook bij het meldpunt overlast van de gemeente Winsum zijn meerdere meldingen gedaan van overlast. De overlast bestaat uit het vernielen van ruiten, regenpijpen, verlichting en speeltoestellen. Tevens worden brandjes gesticht en wordt er afval achtergelaten. Kapot gegooide flesjes worden aangetroffen in zandbakken en op het schoolplein. Veel scholen moeten regelmatig voor aanvang van de lessen het schoolplein schoon vegen en opruimen om het netjes te laten zijn en om verwondingen door glas en blikjes te voorkomen.
Omdat de speelplaatsen ook een functie hebben buiten de schooltijden is in overleg met de schoolleiding, de gemeente en de buurtagent besloten om de speelplaatsen alleen maar toegankelijk te laten zijn voor kinderen tot de leeftijd van 13 jaar. Hiertoe worden onder de inmiddels aanwezige borden verboden toegang onderbordjes geplaatst met de vermelding dat het verbod niet geldt voor kinderen tot en met de leeftijd van 12 jaar. Een uitzondering geldt voor het Wessel Gansfort Collega aan De Meeden en het AOC Terra aan het Hamrik in Winsum. Achter het Wessel Gansfort College ligt een sportveld. Dit mag buiten schooltijd worden gebruikt voor spelende jeugd ongeacht de leeftijd.

Winschoten: vervelende klant uitgaansleven opgepakt
Een vervelde klant van het uitgaansleven in Winschoten is zaterdagnacht in de Blijhamsterstraat opgepakt. De man viel voortdurend anderen lastig en lokte agressie uit. Hij was door dit gedrag inmiddels al uit een bar gezet, maar ging op straat verder. Agenten die hem sommeerden om weg te gaan zagen dat hij herhaaldelijk terugkeerde naar groepen jeugd op en zich met iedereen bemoeide. Omdat de openbare orde verstoord dreigde te worden werd de man aangehouden. Kennissen die zich ermee wilden bemoeiden werden op afstand gehouden door enkele portiers die de politie meehelpen. Hierdoor keerde de rust weer op straat.

Marum: jongen uit Harkema aangehouden voor vernieling taxi Een 17-jarige inwoner van Harkema is zaterdagnacht in Marum aangehouden voor het vernielen van een taxibus. Hij was kwaad omdat de chauffeur hun groep niet wilde vervoeren, omdat hij een andere route reed. Hij vernielde toen de deur. Hij is voor nader onderzoek ingesloten en in de loop van zondagmorgen weer op vrije voeten gesteld.

Uithuizen: vier gewonden bij botsing
Bij een kop/staartbotsing op de De Provincialeweg bij Uithuizen zijn zaterdagmiddag vier gewonden gevallen. Ze zijn met diverse verwondingen overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in Delfzijl en Groningen. Beide autos reden in de richting van Uithuizermeeden. Op een gegeven moment wilde de bestuurster van het voorste voertuig, een 54-jarige inwoonster van Uithuizen, een perceel bouwland in. Ze remde daartoe sterk af. Dit werd niet opgemerkt door de achter haar rijdende andere automobilist, een 21-jarige inwoner van Roodeschool. Hij botste vervolgens in volle vaart op de achterzijde van de afslaande auto. Hierdoor slingerde een inzittende van de voorste auto, de 54-jarige echtgenoot van de bestuurster, eruit en kwam op het wegdek terecht. Twee andere inzittenden liepen nekletsel op. De vriendin van de bestuurder van de achterste auto raakte eveneens gewond. Ze droeg geen gordel en sloeg tegen de voorruit en het dashboard van de auto. Het verkeer is tijdens de bergingswerkzaamheden omgeleid. Het rijbewijs van de automobilist uit Roodeschool is ingevorderd. Hij was meerdere keren betrokken geweest bij vergelijkbare aanrijdingen

Groningen: man aangehouden voor huiselijk geweld
Een inwoner van Groningen is zaterdagnacht aangehouden voor ernstige mishandeling van zijn vriendin. De man sloeg zijn vriendin op de Oosterhamriklaan in elkaar waarbij hij vermoedelijk haar in het gezicht trapte. Het geschreeuw van de vrouw werd gehoord door enkele getuigen die de politie waarschuwden. Toen de politie het tweetal even later aantrof bleek dat de vrouw een bloedende wond op haar achterhoofd had en vermoedelijk diverse kneuzingen aan het gezicht. Ze durfde geen aangifte te doen, waarop de agenten besloten om de man in het kader van huiselijk geweld aan te houden. Het vermoeden bestond dat het niet de eerste keer was dat de vrouw slachtoffer was van geweld. De man zette het na de mededeling dat hij was aangehouden op een lopen, maar kon korte tijd later worden achterhaald. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. De vrouw zal begeleiding in het kader van het project huiselijk geweld worden aangeboden.

Groningen: toezicht binnenstad
Tijdens het toezicht in de binnenstad heeft de politie zaterdagavond en nacht diverse bekeuringen uitgedeeld en processen verbaal opgemaakt Verder werden er vijf Stadjers, waaronder een vrouw, uit een horecagelegenheid gezet waar ze zich vervelend gedroegen. Er werden twee verdachten aangehouden die op een gestolen fiets reden. De bekeuringen werden uitgedeeld voor verkeersovertredingen (10), het opgeven van een valse naam (4), wildplassen (3), belediging (1). Uitgezonderd enkele kleine bemiddelingen bij opstootjes was het verder rustig in het uitgaansgebied.

Groningen: bromfietser gewond
Een 16-jarige bromfietser uit Groningen is zaterdagmorgen gewond geraakt toen hij op de Leegeweg in zijn woonplaats in botsing kwam met een personenauto, bestuurd door een 24-jarige stadsgenoot. Zijn bromfiets raakte totaal vernield. De bromfietser reed vanaf het fietspad plotseling de rijbaan op, waardoor hij geen voorrang verleende aan de automobilist. Hij is onder meer met beenletsel overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn bromfiets bleek niet te zijn verzekerd. Bovendien had hij geen bromfietscertificaat en droeg hij geen helm. De bromfiets wordt nog nader onderzocht op technische gebreken. De politie maakt proces-verbaal op.