Politie Friesland

Politieberichten van za. 24/4 (13.00) t/m zo. 25/4 (13.00)

Fryslân 25-04-2004 - Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met het bureau communicatie van politie Fryslân op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur op telefoonnummer 0900 - 8844.

Damwoude: aanrijding met letsel
Zaterdag om 14.30 uur reed een 55-jarige motorrijder uit Opeinde over de Hoofdweg, gaand in de richting van Dokkum. Hier wilde de man een voor hem rijdend auto inhalen. Toen hij deze auto voorbij was, zag hij dat het verkeer voor hem stilstond. In waarschijnlijk een schrikreactie heeft de bestuurder te hard geremd, waardoor het voorwiel wegschoof en de man ten val kwam. De motor gleed tegen de auto van een 48-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde. Voordat de politie en brandweer ter plaatse waren heeft een 23-jarige inwoonster van Veenwouden eerste hulp verleend aan het slachtoffer. De nek werd gestabiliseerd tot het ambulancepersoneel kwam. De man bleek een gebroken schouder te hebben.

Appelscha: aanhouding verdachte
Zaterdag om 15.15 uur is door de politie op het AZC aan de Wester Es een 24-jarige bewoner aangehouden. De man had een 20-jarige inwoner eerst verbaal bedreigd, later had de verdachte een mes bij zich, waarmee hij stekende bewegingen maakte richting de aangever. De aangever kon het mes afpakken. Getuigen hebben nog twee messen afgepakt. De verdachte is overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Zaterdag om 16.50 uur zag de politie dat een 22-jarige inwoner van Leeuwarden een drugsdeal had gesloten in de Nauwe Steeg. Hierop wilde de politie de man op grond van de Opiumwet controleren. Echter, de man ging er als een speer vandoor. Ter hoogte van de Korfmakersstraat zag de politie dat de man een coffeeshop binnenging. Om de hoek werd gezien dat de man een handvol bolletjes weggooide. Hierop is de man aangehouden. Tijdens deze aanhouding gooide hij ook nog drie bolletjes weg. In totaal werden 22 bolletjes gevonden en aangetroffen bij de betrokkene. De bolletjes, alsmede enkele tientallen euros, zijn in beslag genomen.

Drachten: aanrijding met letsel
Zaterdag om 18.15 ging de politie naar het Zuid, omdat er een melding van een aanrijding was binnengekomen. Een 20-jarige automobilist uit Boornbergum reed over het Zuid in de richting van Olterterp. Een 23-jarige bromfietser uit Beetsterzwaag reed over het fietspad, eveneens inde richting van Olterterp. Bij de kruising met de Suderskarren sloeg de automobilist rechtsaf, de man keek om en zag niets. Toen hij opreed en nogmaals keek, kon hij een aanrijding met de bromfietser niet meer voorkomen. De bromfietser kwam ten val en bleef liggen met rugklachten. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Hemelum: motorrijder verongelukt
Zaterdag om 14.25 uur kwam een 27-jarige automobiliste uit Bolsward uit de richting van het Flinkeboskje en ze reed in de richting van Rijs. Op een gegeven moment wilde ze linksaf slaan richting Rijs. Op dat moment kwam een 38-jarige motorrijder uit Warns vanuit de richting Hemelum, rijdend in de richting van het Flinkeboskje. Op de splitsing raakte de motorrijder in botsing met de auto, die op dat moment bezig was met het afslaan richting Rijs. Het slachtoffer was op slag dood. Bureau Ongevalanalyse van de Friese politie heeft een onderzoek ingesteld.

Fryslân: rijden onder invloed
Zaterdag om 22.40 uur, Alferhof te Drachten, 43-jarige automobilist uit Drachten, blies 590 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs is ingevorderd. De automobilist was opgevallen omdat hij op de Middelwyk zeer snel optrok met zijn auto.
Zaterdag om 23.45, Schuringaweg te Sint Annaparochie, 52-jarige automobiliste uit Sint Annaparochie, blies 455 ug/l, rijverbod van vier uur.
Zondag om 00.35 uur, Noorderdwarsvaart te Drachten, 31-jarige automobilist uit Dronten, blies 320 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. De automobilist was opgevallen omdat hij zeer snel reed met zijn auto. Hij werd eveneens bekeurd voor 42 km per uur te snel. Zondag om 00.50, Heerenveenseweg te Wolvega, 26-jarige automobilist uit Steggerda, blies 385 ug/l, rijverbod van drie uur.
Zondag om 01.45, Schoterlandseweg te Jubbega, 42-jarige automobilist uit Jubbega, blies 535 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Wegens recidive werd ook zijn rijbewijs ingevorderd. De verdachte dacht dat hij al ter hoogte van de Bloksreed was en af moest slaan. Dit was echter niet het geval waardoor de auto in de berm kwam, een lantaarnpaal ramde en de auto over de kop sloeg. De man kon door het achterraam het voertuig verlaten.
Zondag om 01.55, Anne Vondelingweg te Leeuwarden, 37-jarige automobilist uit Hurdegaryp, blies 360 ug/l, rijverbod van drie uur. Zondag om 02.35, Archipelweg te Leeuwarden, 31-jarige bromfietser uit Leeuwarden, blies 1185 ug/l, rijverbod van 15 uur.
Zondag om 02.50 uur, Stadhoudersweg te Sint Annaparochie, 19-jarige automobilist uit Sint Annaparochie, blies 495 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Tevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hiervoor is de man bekeurd.
Zondag om 03.05, Harlingerstraatweg te Leeuwarden, 40-jarige automobilist uit Franekeradeel, blies 505 ug/l, rijverbod van vijf uur.
Zondag om 03.00, Zuidkade te Drachten, 25-jarige automobilist uit Drachten, blies 295 ug/l, rijverbod van twee uur. De 25-jarige man reed met veel tam tam achter een 22-jarige automobilist uit Drachten. Ook deze werd op de Zuidkade gecontroleerd. Hij blies 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.
Zondag om 03.45, De Petten te Hurdegaryp, 26-jarige automobilist uit Hurdegaryp, blies 400 ug/l, rijverbod van drie uur.
Zondag om 04.35, Voorstreek te Leeuwarden, 32-jarige automobilist uit Groningen, blies 760 ug/l, rijverbod van negen uur. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.
Zondag om 05.10, Hegedyk te Wijtgaard, 17-jarige automobilist uit Weidum, blies 505 ug/l, rijverbod van zes uur. De verdachte was, logisch gezien de leeftijd, niet in het bezit van een rijbewijs. Hiervoor is de verdachte bekeurd.

Dokkum: aanhouding na mishandeling
Zaterdag omstreeks 21.45 uur werd een 18-jarige inwoner van Dokkum op de kermis geslagen door een 20-jarige inwoner van Dokkum. Deze kon om 23.00 uur in een horecagelegenheid aan de Hoogstraat worden aangehouden. De man is overgebracht naar het bureau. Verder werden op de kermis negen mensen bekeurd omdat ze alcohol op straat dronken.

Oosterwolde: bromfietser in overtreding
Terwijl de politie zondag om 00.55 uur in de Stationsstraat is, komt een 20-jarige inwoner van Oosterwolde de politie op een bromscooter tegemoet. De bestuurder droeg geen helm, was niet in het bezit van het bromfietscertificaat en reed in strijd met de geslotenverklaring. Dit zal de 20-jarige 150 euro gaan kosten.

Wons (Rijksweg A7): ongeval met letsel
Zondag om 01.25 uur reed een 21-jarige automobilist uit IJlst uit de richting Sneek over de A7 bij Wons. Hier raakt de auto door onbekende oorzaak van de weg, gaat een slag in de rondte, leunt een tiental meters tegen de middengeleiding om hier vervolgens over heen te duiken, om na circa twintig meter weer in de berm te duiken en na een koprol tot stilstand te komen op de rijbaan voor het verkeer uit de tegenovergestelde richting. Twee inzittenden raken licht gewond aan het hoofd, de bestuurder raakt zwaar gewond. Rijkswaterstaat heeft de weg afgezet, de brandweer heeft de weg schoongemaakt en bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld. Beide passagiers zijn na een bezoekje aan het ziekenhuis weer derwaarts gegaan, de bestuurder is, met waarschijnlijk een zware hersenschudding, opgenomen.

Joure: problemen in de Midstraat opgelost
Omstreeks 02.30 uur kwam bij de politie een melding binnen van een vechtpartij in de Midstraat. Een vrouw uit Heerenveen was in een horecagelegenheid geslagen door een jongen, waarna de vrienden van de vrouw verhaal wilden halen. Een portier had de groep buitengezet. De groep had zich de hele avond al wat vervelend gedragen. De groep wilde blijven wachten op de jongen. Hierop wilde de politie de identiteit van de jongen, zodat de zaak later uitgepraat kon worden. De horecagelegenheid wilde hier niet aan mee werken. Ondertussen werd het drukker en de sfeer broeierig, met name rond sluitingstijd (03.00 uur). Er kwamen drommen mensen naar buiten, waarvan een ploeg, zo wist de politie, zich gereed maakte voor confrontatie. Al diverse keren was de politie tussen jongeren gesprongen om confrontaties te voorkomen. Hierop heeft de politie uiteindelijk versterking ingeroepen. Besloten werd de Midstraat schoon te vegen. Dit gebeurd in linie. Hierbij werden twee aanhoudingen verricht eenmaal voor het niet voldoen aan bevel of vordering (een 22-jarige inwoner van Joure) en eenmaal voor het in de nek springen van een politieman (ambtsbelemmering). Verder verliep het schoonvegen rustig, op een enkele klap van de wapenstok na. In totaal werd een 14-tal politiemensen ingezet, evenals twee politiehonden.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden
Zondag omstreeks 04.50 uur kreeg de politie een melding dat werd ingebroken in een woning van de studentenflat aan de Dokkumer Trekweg. In de straat konden twee verdachten, die zich in een auto bevonden, worden aangehouden. Dit gebeurde op aanwijzing van een getuige. De auto was gestolen, de contactdraden waren beschadigd en het slot beschadigd. De twee zijn een 20-jarige inwoner van Leeuwarden en een 19-jarige inwoner van Apeldoorn. In de auto zijn inbrekersspullen aangetroffen, die in beslag zijn genomen. Ook elders in de straat zijn de sloten van vijf autos opengebroken. De twee zijn overgebracht naar het bureau. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Franeker: vervelende verdachte aangehouden
Zondag om 00.30 uur gedroegen een 42-jarige inwoner en een 40-jarige inwoonster van Franeker zich zeer vervelend in een horecagelegenheid aan de Zilverstraat. De man had een tasje bij zich, dat van iemand anders was. Op het verzoek om dit tasje terug te geven, gooide de man het tasje in de gracht. De man is aangehouden voor openbare dronkenschap, het beledigen van de politie en voor vernieling. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet. Hij is overgebracht naar het bureau in Leeuwarden. De vrouw kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Stiens: middengeleider kapot
Zondag om 10.50 uur kreeg de politie een melding dat een 22-jarige automobiliste uit Leeuwarden op It Noarderfjild een middengeleider kapot had gereden. Ter plaatse kon de vrouw worden aangehouden, twee getuigen waren eveneens ter plaatse. Om 12.30 uur is op het bureau bloed afgenomen van de verdachte.