Ingezonden persbericht

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 25 april 2004

Luc Lemiengre overleden
****************************
Vanmorgen is in Gent op 48-jarige leeftijd Luc Lemiengre. Luc Lemiengre verloor zijn maandenlange ongelijke strijd tegen longkanker.

Luc Lemiengre, lid van Agalev vanaf het eerste uur, was partijsecretaris van Agalev tot na de verkiezingen van 18 mei 2003. De fatale ziekte had hem toen reeds in zijn macht. Ik verlies met Luc een jarenlange vriend en medestander. Toch gaat mijn aandacht nu in de allereerste plaats naar Lucs vrouw Conny en hun zoon Willem, reageert een erg aangeslagen Groen!-voorzitter Vera Dua.

Luc Lemiengre, geboren in Roeselare op 2 maart 1956, werd al op jeugdige leeftijd actief in de beweging Anders Gaan Leven. Als student burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven besefte hij maar al te goed dat er grenzen waren aan de economische groei.

Luc probeerde die woorden ook in daden om te zetten. Als burgerlijk ingenieur werd hij professioneel actief binnen het IWT, het Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek. Nieuwe wetenschappelijke technieken zouden de wereld behoeden voor een ecologische en economische ramp, zo was de overtuiging van Luc. Die overtuiging zijn groene project - droeg hij ook op politiek vlak uit.

In 1982 werd Luc Lemiengre het eerste groene gemeenteraadslid van Gent. In uiterst moeilijke omstandigheden als eenmansfractie slaagde hij erin het groene gedachtegoed in de politieke besluitvorming van de Arteveldestad zijn Arteveldestad ingang te doen vinden. Bij zijn afscheid uit de gemeenteraad in 1995 werd Luc Lemiengre door alle democratische partijen geprezen voor zijn inzet en zijn bereidheid tot dialoog.

In dat zelfde jaar nog werd Luc Lemiengre partijsecretaris van Agalev. In een tweespan met politiek secretaris Jos Geysels zou hij in 1999 zorgen voor een intrede van de groenen in zowel de federale als de Vlaamse regering. Na de desastreuse verkiezingsuitslag van 18 mei 2003 neemt Lemiengre, net als Geysels, ontslag. Amper enkele weken later valt het ultieme verdict: longkanker heeft zich genesteld in het lichaam van Luc. Vanmorgen heeft Luc de strijd tegen deze ongelijke vijand verloren. Hij overleed thuis, in aanwezigheid van zijn vrouw Conny en zijn zoon Willem.

Ik verlies aan Luc een onvoorwaardelijke compagnon de route, een heuse kameraad. Toch gaat mijn aandacht en mijn steun nu in de allereerste plaats naar Conny en naar Willem. Als politieker moet je op alles een antwoord hebben. Wel, ik heb op dit verlies geen antwoord. Ik moet sinds vanmorgen telkens maar denken aan de slotzin van de film Amores Perros : Wat je achtergelaten of verloren hebt, maakt ook deel uit van jezelf.

De uitvaartplechtigheid van Luc Lemiengre vindt plaats op vrijdag 30 april 2004.

Vera Dua, voorzitter Groen!
...............................................
Persdienst Groen!
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
...............................................