Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon

Situatie Maluku 25 april 2004
19.00 uur Ambon tijd.

Situatie is nu onder controle. Gouverneur Karel Ralahallo en de burgermeester Jopie Papilaya zijn naar de stad gegaan waar de onrust bij Trikora is onstaan en beide partijen gesust.
Provokateurs hebben geruchten verspreid dat RMS aanhangers een demonstratie houden i.v.m. de herdenking van 25 april en ook nog speciale begeleiding krijgen van de politie.

Polda Bambang Sutrisno heeft via de plaatselijk TV nieuws "Berita Daerah" uitgelegd dat i.v.m. het hijsen van de RMS vlag, de FKM/RMS Sekjen Mozes Tuanakotta `s morgens is opgepakt, en hij op dit moment gevangen zit bij de Polda.
De RMS aanhangers ca. 200 mensen protesteren de gevangenneming van hun leider en zijn naar de Polda gegaan. Zij worden onderweg per toeval door een 2-tal dienstdoende politieagenten om veiligheidsredenen naar de Polda begeleid.

In totaal zijn er in Ambon en Saparua 51 RMS vlaggen gehesen, En ondertussen heeft de politie 2 personen met de initialen SN (30jaar) en LP (21 jaar) uit Saparua en 25 personen uit Ambon gearesteerd.
De Molukse bevolking heeft de politie geholpen om de vlaggen die allemaal in de hoogste toppen zijn vastgemaakt weg te halen. Dit keer zijn er geen luchtballonnen. Het is triest dat het Molukse Volk de onrust opnieuw heeft moeten meemaken en dat zij toch nog zo gemakkelijk geprovoceerd worden.
De avondklok wordt vandaag voorlopig ingesteld. Niemand mag na 18.00 uur de deur uit.

De onrust van vandaag heeft ertoe geleid dat er opnieuw slachtoffers zijn gevallen:
RSU ziekenhuis in Kudahmatimeld 7 gewonden, 1 dode
Al Fattah ziekenhuis, 6 gewonden, 1 dode
Bakhti Rahayu ziekenhuis, 3 gewonden
GPM ziekenhuis, 1 gewonde.

De volgende brandstichting zijn gemeld:
- UN gebouw en 4 auto`s van UNICEF, UNDP, en Save the Children - afgebrandt.
- Amans Hotel
- Poka ( nog niet bekend welke gebouwen)
- Mardika ( nog niet bekend welke gebouwen)
- Pohon Puleh ( kiosk)
- Silo kerk ( niet helemaal afgebrand)

De mensen van Mangga Dua hebben hun spullen weer in moeten pakken en zijn nu voorlopig in de bergen geevakueerd. Men heeft bijna een jaar lang vredig met elkaar kunnen samenleven en bezig een nieuw Maluku te bouwen.
Het Molukse volk hoopt dat de situatie weer normaal gaat worden en de schoolkinderen moren naar school kunnen, omdat de examens weer voor de deur staan.

meer nieuws volgt!

Ambon 25 april

Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
Charly Parera pareradekker@home.nl