Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Handelsmissie naar Bulgarije en Roemenië
Nummer: 512

Datum: 30-03-2004





Van 25 tot en met 29 april zal een handelsmissie naar Bulgarije en Roemenië plaats hebben. De missie wordt geleid door staatssecretaris Joop Wijn van Financiën, die daarmee staatssecretaris Van Gennip vervangt, die met bevallingsverlof is. Er gaan 35 bedrijven mee, afkomstig uit verschillende sectoren. Leider van de bedrijvenmissie is de voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost-Brabant, Jacques van de Vall.
Doel van de missie is het verstevigen van de wederzijdse economische en handelsbetrekkingen en het leggen van nieuwe handelscontacten.
De missie start in Sofia, Bulgarije, waar gesprekken met de vice-premier en tevens minister van Economische Zaken mw. Shuleva, de staatssecretaris van Economische Zaken Bozadzhiev, staatssecretaris Datsov van Financiën en Minister van Europese Integratie Kuneva op het programma staan. Tevens zal een bezoek worden gebracht aan twee samenwerkingsprojecten tussen Nederlandse en Bulgaarse bedrijven.
In Boekarest, Roemenië, zullen onder meer gesprekken worden gevoerd met vice-premier en tevens minister van Industrie en Handel Popescu, staatssecretaris van buitenlandse handel Dijmarescu en de hoofdonderhandelaar voor de EU-toetreding Puscas.
Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Roemenië. Er wordt vooral geïnvesteerd in de agrobusiness- en voedselverwerkingsector, de metaal-/ scheepsbouwsector en in de elektronicasector. Zowel de export als de import zijn de afgelopen jaren gegroeid tot een niveau in 2002 van respectievelijk 540 miljoen euro (Nederlandse export) en 350 miljoen euro (import uit Roemenië). In Bulgarije is Nederland de zesde buitenlandse investeerder. De export naar dit land bedroeg in 2002 210 miljoen euro; de import 125 miljoen euro.