CENTRAAL MUSEUM


Muzikale Vismarkt in Centraal Museum

25 april 2004, 14.00 - 16.30 uur, Centraal Museum, Utrecht

Op zondag 25 april organiseert PUMP (Stichting Podium Utrechtse MuziekProjecten) in samenwerking met het Centraal Museum de 'Muzikale Vismarkt'. Op diverse locaties in en om het museumgebouw brengen vier Utrechtse ensembles een muzikaal programma dat aansluit op de tentoonstelling Vis Vitalis.

Vismuziek!
De Muzikale Vismarkt vindt doorlopend plaats tussen 14.00 uur en 16.30 uur en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Alle uitgevoerde stukken houden verband met de tentoonstelling Vis Vitalis. Zo voert Rosa Ensemble het stuk 'Neon vleesvlees van een oktavis' van Captain Beefheart uit in een vertaling van Daniël Cross. Het swingende gezelschap Shango's dance speelt liederen en ritmes behorend bij de oude Afrikaanse godinnen van het zoete en zoute water, en het Utrecht String Quartet speelt onder meer liederen uit 'Die Schone Müllerin' van Frans Schubert. Het vierde ensemble, Camerata Trajectina brengt liederen uit de 16de en 17de eeuw, dezelfde tijd als de visstillevens in de tentoonstelling Vis Vitalis, over vis en visserij. Het programma van de 'Muzikale Vismarkt' begint en eindigt met en gemeenschappelijke uitvoering van de compositie 'Vis Vitalis' die Floris van Bergeijk speciaal voor de 'Muzikale Vismarkt' in het Centraal Museum heeft geschreven.

Uiteenlopende ensembles
De vier deelnemende ensembles vertegenwoordigen uiteenlopende muzikale genres en voorkeuren. Rosa maakt nieuwe muziek en muziektheater, veelal gecomponeerd en elektro-akoestisch. De groep, geleid door Daniël Cross, laat zich inspireren door literatuur, beeldende kunst én lekker eten. De muziek van Shango's dance, geleid door Mark Alban Lotz, bestaat uit een cross-over van Europese en Afro-Cubaanse muziektradities. De ritmes en melodieën van de Afrikaanse Yoruba cultuur worden door Shango's Dance naar een nieuwe vorm getransformeerd Het ensemble Camarata Trajectina heeft, onder leiding van Louis Peter Grijp, een naam verworven met haar voortdurende pleidooi voor Nederlandse Muziek uit de 16de en 17de eeuw, en laat zich vaak inspireren door de samenhang tussen beeldende kunst en muziek. Het vierde ensemble, het Utrecht String Quartet, is en internationaal erkend ensemble dat naast klassieke werken ook veel hedendaagse composities op het repertoire heeft. Speciaal voor de 'Muzikale Vismarkt' treedt het ensemble op als een strijktrio met de jonge Utrechtse sopraan Selma Harkink.

PUMP
De stichting Podium Utrechtse MuziekProjecten (PUMP) werkt samen met professionele Utrechtse muziekensembles en uiteenlopende Utrechtse Culturele instellingen, waarbij allerlei plaatsen in de stad als podium fungeren. Het project de 'Muzikale Vismarkt' is de opvolger van het project 'NEO', dat in oktober vorig jaar in het museum plaatsvond naar aanleiding van de tentoonstelling NEO.

Meer informatie
Programma de 'Muzikale Vismarkt': Pitrik Koerts: info@rosaensemble.nl of 030 2990150
Stichting PUMP: Ger Mik: 030 2319722
Centraal Museum: Catrien Schreuder cschreuder@centraalmuseum.nl of 030 236231 (ook voor meer informatie over en beeldmateriaal van de tentoonstelling Vis Vitalis) of zie www.centraalmuseum.nl

16 apr 04 10:52