Digitale Gemeente Houten

Makeblijde en Wickenburgh; Landschapsvormgeving toen en nu

donderdag 15 april 2004 - Bron: Makeblijde

Tuinarchitectuurpark Makeblijde en Landgoed Wickenburgh zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. Beide instanties gaan gezamenlijk een aantal fietsexcursies organiseren. Tijdens de eerste excursie, die gaat plaatsvinden op 25 april, zullen de contrasten en overeenkomsten tussen moderne tuinen van Makeblijde en het historisch landgoed Wickenburgh centraal staan. De excursie beslaat een middag en duurt van 13.00 uur tot 17.30. De prijs van een excursie bedraagt 22,- p.p. inclusief drankjes.

Makeblijde is een tuinarchitectuurpark dat staat voor hoogstaande tuinontwerpen en experimentele vormgeving. De sfeer van de kijktuinen is eigentijds en de bezoekers kunnen kennis maken met de recente ontwikkelingen op het gebied van tuinarchitectuur en design. Landgoed Wickenburgh is een oude structuur, die teruggaat tot de 13e eeuw. Zowel de landschapsvormen eromheen (de oprijlaan, de boerderijen eromheen) als het park van het landgoed zelf zijn gegroeid door de eeuwen heen en vertellen de geschiedenis van Nederlandse buitenhuizen en landgoederen in het algemeen. Tijdens deze excursie maken de deelnemers kennis met twee verschillende werelden: de eigentijdse tuin zonder geschiedenis en met een hoog gehalte aan design en speelse vormentaal, en de gegroeide structuur met zijn eeuwenoude elementen, die refereren aan verschillende tijdperken.

Het programma begint op Makeblijde, waar een architectonische rondleiding door het park wordt gegeven, waarbij de ontwerpen van de tuinen toegelicht zullen worden. Na een versnapering fietst het gezelschap onder begeleiding naar Landgoed Wickenburgh, waar historicus Otto Wttewaall, eigenaar en bewoner van het landgoed, een rondleiding over het terrein zal verzorgen. Tijdens de wandeling zal hij uitgebreid ingaan op de landschapselementen en de geschiedenis van dit unieke gebied.

Deelnemers worden verzocht hun eigen fiets mee te nemen. Indien dit niet mogelijk is, kan er voor
7,50 extra een fiets gehuurd worden. Tijdig reserveren wordt sterk aanbevolen.

Voor meer informatie en/of reserveringen kan men bellen naar 030 63 65 272.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).