Time : 12:29:41 PM
Date : Thursday, April 22, 2004
Sender Name: Glaxosmithkline

MALARIA KILLS......WE CARE

Belgische voetballers geven aftrap voor Werelddag Malaria op 25 april

Niet voor niets wordt malaria samen met aids en tuberculose erkend als één van de meest dodelijke aandoeningen ter wereld. Een vreselijk trio dus.

De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de G8 (de acht belangrijkste industrielanden) hebben zich verenigd, met één groot streefdoel: wereldwijd het aantal malariaslachtoffers tegen 2010 halveren.

Ook België draagt zijn steentje bij! Dr. Chris Goossens, voorzitter van de Vereniging van Belgische Clubartsen en Consulenten (VBCC), de Profliga Belgische Voetbalclubs en de Belgische voetbalclubs, steunen de internationale sensibiliseringscampagne in de vorm van gerichte acties.

Voor de wedstrijden van 23, 24 en 25 april 2004 zullen de spelers uit eerste voetbaldivisie bij het aantreden op het veld een witte T-shirt dragen met de slogan "MALARIA KILLS ...WE CARE"... Een klein gebaar met een grote waarde.

De doelstelling van deze actie is duidelijk: we moeten de ruchtbaarheid rond malaria opdrijven. Vaak uit onwetendheid onderschatten veel mensen de ernst en de risico's van malaria en voelen ze zich daardoor niet betrokken.

Cijfers spreken voor zich:

§ "Malaria kills": jaarlijks zijn er wereldwijd inderdaad zo'n 300 à 500 miljoen nieuwe malariagevallen en sterven 1,5 à 2 miljoen mensen aan deze kwaal!

Elke 30 seconden sterft er ergens in de wereld een kind aan malaria.

§ Malaria is echter niet enkel een probleem van de derdewereldlanden of van de tropengebieden. Ook bij ons. Zo zijn er zelfs in de Belgische en Franse voetbalwereld voorbeelden genoeg. Zoals Afrikaanse voetballers, die na een verblijf van een aantal maanden in België en-/of Frankrijk terugkeren naar hun geboorteland voor een bezoek aan familie en vrienden. Al te vaak wordt vergeten dat de mensen vrij snel hun immuniteit verliezen.

Malaria vormt een probleem in meer dan 100 landen

§ Maar ook de jaarlijks ongeveer 250.000 Belgen, die voor hun vakantie of voor hun beroep naar landen reizen waar malaria heerst, worden blootgesteld aan het risico van besmetting. § Slechts 65% van deze reizigers zou voldoende beschermd zijn tegen malaria. Met andere woorden, 35% IS DIT DUS NIET !

§ Het aantal gevallen van import-malaria (mensen die van een reis terugkeren met malaria) in Europa is de laatste jaren fors toegenomen. Het aantal wordt geschat op 30.000 per jaar.

§ Prof. Dr. A. Van Gompel, hoofd van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen, waarschuwt dan ook in de jongste editie van de Medasso - Gezondheidsadviezen voor Reizigers (editie 2004-2005) :

"OPGEPAST voor MALARIADODEN... Elk sterfgeval in België door malaria is er één te veel!"

MALARIA KILLS......WE CARE

Door het dragen van het T-shirt geven we een duidelijke boodschap ... Malaria laat ons niet onverschillig .