Gemeente Utrecht

Zeshonderd jaar oude pottenbakkersovens opgegraven

Op maandag 25 april om 13.00 uur zal wethouder Jan van Zanen (Monumenten) aan de pers twee pottenbakkersovens presenteren die tijdens een archeologisch onderzoek aan de Oosterkade tevoorschijn zijn gekomen. Het is de derde keer dat er in Utrecht een dergelijke vondst wordt gedaan. In 1972 is ook een oven opgegraven nabij de Willem Dreeslaan, gevolgd door de vondst in 1984 van zes ovens op de hoek van de Oudenoord en de Kaatstraat (Bemuurde Weerd).

In de directe omgeving van de nu gevonden ovens zijn afvalkuilen gevonden die vol zaten met misbakken aardewerk. De Utrechtse archeologen dateren de ovens mede op basis daarvan omstreeks 1400. Het is het eerste bewijs dat ook het gebied rond de Ooster- en Westerkade, net zoals de Bemuurde Weerd, in de middeleeuwen een voorstad van Utrecht was, waar brandgevaarlijke industrie was geconcentreerd. Op grond van de resultaten van de opgraving in de Bemuurde Weerd van 1984 is de verwachting dat in de nabijheid van de ovens aan de Oosterkade nog meer ovens in de grond aanwezig zijn.

Donderdag 29 april van 10.00 tot 16.00 uur is het publiek van harte welkom om de ovens en een aantal teruggevonden misbaksels te bekijken. De archeologen zullen aanwezig zijn om een toelichting te geven.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom maandag 25 april om 13.00 uur aan de Oosterkade. Voor aanmelding gelieve u contact op te nemen met de gemeente Utrecht, bestuurscommunicatie, Stijn Terlingen, 06-25032731.

Utrecht, 23 april 2004.