Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

Scandinavische invasie

Zondag 25 april vanaf 20.30 uur is er weer een avond met MUSIC & WORDS in Theater Romein (Leeuwarden) met onder meer een concert van de Zweedse band Blackstrap. Verder zijn er optredens van Anderson en van de percussionist Koos Karsten. Literaire voordrachten zijn er van drie Friese schrijvers/dichters: Willem Schoorstra, Nyk de Vries en Grytsje Schaaf. In het theatercafé draait deze avond dj Bernd.


Blackstrap klinkt volgens sommigen als een poppy variant van Motorpsycho. Het vijftal weet op het door de van Fireside bekende Pelle Gunnerfeldt geproduceerde debuut verschillende gevoelens tegen elkaar uit te spelen. Vreugde, pijn en immense schoonheid wisselen elkaar scherp gedoseerd af. Dat maakt de solide rock van Blackstrap erg aantrekkelijk. De cd is uitgekomen op het Sally Forth Record label.

Jonatan Westh - vocals, guitar; Marcus Bergqvist - guitars; Henrik Rubensson - bass; Maria Lindén - piano, keyboard, vocals; David Karlsson - drums


Anderson begon op een warme dag in augustus met het schrijven van mooie liedjes. Tot op heden doet Anderson dit nog steeds. Anderson won onlangs de Grote Prijs van Zuid-Holland. De debuut-cd verschijnt in het najaar en komt uit op het muzieklabel Volkoren, wordt opgenomen in de Mailmen Studio van Martijn Groeneveld (This Beautiful Mess) en geproduceerd door Minco Eggersman (At The Close Of Every Day, The Spirit That Guides Us).

Koos Karsten is drummer bij de Osseband, de Leeuwarder band van de Ossekop. Als percussionist bewandeld hij vele paden, vaak ongeplaveid terrein. Onlangs stond hij in de kou buiten te spelen bij de plaatselijke boekhandel. Misschien dat dat de literaire link is?


Nyk de Vries schreef de roman 'Rezineknyn'. De roman werd uiteenlopend ontvangen. De helft van de recensenten prijst het boek om z'n ingehouden, ironische observaties en trefzekere stijl, en refereert daarbij aan Reve en Voskuil. Anderen kunnen het boek niet verdragen omdat er niets van belang gebeurt en er amper sprake is van enige spanning. En wij? Wij vinden elke geschreven letter allemaal te gek! Naast schrijven speelt Nyk ook nog in de band Meindert Talma & the negroes en is hij momenteel bezig met zijn debuut-cd 'Allardsoog Mania'.


Willem Schoorstra werd geboren in 1959. "Een lullig jaar. Te jong om bewust de jaren '60 mee te maken, reeds te nuchter en te rationeel om mezelf hals over kop in de punk te storten, halverwege de jaren '70. Misschien dat uit die onvrede de motivatie ontstond om iets te scheppen. Het begon met gitaarspelen. Songs transformeerden in gedichten. Toen kwamen de verhalen. En de boeken." Zijn laatste boek is dit jaar verschenen en draagt de titel 'Swarte Ingels'.

Grytsje Schaaf komt uit Friesland maar woont nu in Delft waar ze architectuur studeert aan de TU. Ze schrijft Friestalige gedichten waarvan ze een aantal heeft gepubliceerd op de website van Doar, het internetpodium voor jonge schrijvers/dichters. Op uitnodiging van It Skriuwersboun nam ze vorig jaar deel aan It Literêr Sirkwy, een tour van Friese dichters/schrijvers door Fryslân.

( e i n d e p e r s b e r i c h t )

meer informatie tref je aan op:
www.theaterromein.nl
www.blackstrap.net
www.sallyforthrecords.com
www.musicfrom.nl/bands/7060
www.volkoren.com
www.uitgeverijpassage.nl/paginas/vries.html
http://beam.to/willemschoorstra
www.doar.nl

normale entreeprijs: ¬ 12,- / kortingsprijs: ¬ 10,- (voor Romeinpas-houders)

voor verdere informatie kun je terecht tijdens kantooruren bij: Theo Oppewal, Theater Romein, tel. 058 - 215 57 83 T H E A T E R R O M E I N Bagijnestraat 59 Leeuwarden reserveringen 058 - 215 8 215