Ingezonden persbericht

Open Nederlands Kampioenschap Pijproken

Internationale verbroedering onder het genot van geurige pijprook

23-04-2004, 20040409 -- In het voor vele rokers, rampjaar 2004, vindt op 25 april 2004 een groots evenement plaats, waarbij het genieten van rook, tabaksrook welteverstaan, centraal staat. Ruim 100 pijprokers zullen hun krachten meten in de historische Harmoniezaal van Cafe St.Marten in Oirschot. Genieten staat centraal, want naast tabak is er van kunst, cultuur en nog veel meer fraais te genieten. Er is een bierproeverij, er is een workshop hoedenmaken, de benoeming van de pijproker van het jaar, een sigarenrokersgilde zal zijn opwachting maken, er is een wandeling door historisch oirschot, bezoeken aan musea en galerieen.


Bijna 30 jaar geleden werd in Haaren het Brabantsch Pijproockgilde opgericht. Iedere eerste maandag van de maand genieten een twintigtal brabanders van vrschillend allooi van pijp, tabak en sterke verhalen rondom de pijp. De zittingen vinden nu plaats in de Zadelmakerij van Cafe St.Marten envandaar, toen het Nederlands Kampioenschap moest worden georganiseerd, Oisrchot als plaats van handeling werd gekozen.

Het kampioenschap is aan strikte regels gebonden. Iedere deelnemer krijgt een nieuwe pijp, de tabak is speciaal geselecteerd, afgewogen en verzegeld, er is een bepaalde tijd voor het stoppen van de pijp, voor het aansteken en voor de drinkmomenten tijdens de wedstrijd. Winnaar is diegene, die het langst met de voorgeschreven 3 gram tabak rookt, waarbij hij of zij natuurlijk, op voorschrift van de tijdwaarnemer of de jury, rook moet kunnen produceren. Met drie gram tabak en de juiste techniek worden soms verbazende tijden gerookt, twee en half uur is eerder regel dan uitzondering!

Om het geheel wat meer het kader van een feestelijke bijeenkomst te geven, zijn er tal van randactiviteiten georganiseerd. Naast de wandeling in Oirschot met VVV-gids en de workshop hoedenmaken, of de bierproeverij, zijn de Brabantsche Koffietafel en het Kampioensmaal natuurlijk de culinaire hoogtepunten. De kinderen kunnen evt. onder begeleiding gebruik maken van het kinderspeelpaleis "Dippie Doe", terwijl er voor de volwassenen keus is uit het bezoeken van galerieen, ateliers en musea. Ook de veiling van antieke, oude en bijzondere rookartikelen is een bezoekje waard. Een bijzonder dagje voor verstokte rokers, of voor hen, die dat willen worden. Vooral de buitenlandse deelnemers zullen met plezier terugdenken aan dit "Dutch Open".



Ingezonden persbericht