CPS ONDERWIJSONTWIKKELING


Aankondiging Viktor Frankl lezing 2004

Maandag 26 april a.s. wordt van 19.30 - 21.30 uur in de St. Janskerk te Gouda de Viktor Frankl lezing 2004 uitgesproken over het werk van Viktor E. Frankl en zijn bijdrage aan zingeving anno 2004. Viktor Frankl (1905-1997) overleefde tijdens de tweede wereldoorlog vier concentratiekampen waaronder Auschwitz en Theresienstadt. Hij was hoogleraar psychiatrie en neurologie en is gepromoveerd in zowel de psychologie als de filosofie. Frankl schreef het wereldberoemde boek .De zin van het bestaan. over zijn kampervaringen. De lezing wordt uitgesproken door dr. Pieter Verduin. De inleiding op het werk en leven van Viktor Frankl wordt verzorgd door prof. dr. Willem Maas (zie bijlage 1 voor korte CV.s).

Dit jaar zal het 60 jaar geleden zijn dat de bevrijding van Europa begon. In de tweede wereld oorlog overleefde Frankl meerdere concentratiekampen. Op zijn zus na, is zijn gehele familie in die periode om het leven gekomen. Zijn belevenissen en observaties heeft Frankl beschreven in het wereldberoemde boek .Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager.. Hiervan zijn 24 vertalingen verschenen waaronder in het Russisch, Japans en Chinees. Alleen al van de Engelstalige editie zijn meer dan 9 miljoen exemplaren verkocht. De United States Library of Congress heeft de publicatie opgenomen in de lijst van 10 meest invloedrijke boeken in Amerika. De titel van de Nederlandse vertaling luidt: .De zin van het bestaan..

Viktor Frankl heeft wereldwijd 28 eredoctoraten ontvangen. Hij is de grondlegger van de logotherapie. Deze methode wordt al vele jaren met succes wereldwijd toegepast in de begeleiding van het menselijk lijden. Hij heeft 32 boeken geschreven. Andere auteurs hebben over Frankl en de logotherapie zo.n 150 boeken, 154 dissertaties en ruim 1400 artikelen geschreven in wetenschappelijke tijdschriften. Hij heeft tot een jaar voor zijn dood onderwijs verzorgd op de Universiteit van Wenen. Op de site
http://logotherapy.univie.ac.at/ treft u een introductie op het leven en de nog steeds zeer actuele denkbeelden van Viktor E. Frankl.

De lezing wordt georganiseerd door NILEA.. Dankzij sponsoring.. zijn aan het bijwonen van de lezing geen kosten verbonden. Tijdens de avond wordt de heruitgave van het indrukwekkende boek .Humaniteit van de menselijke vrijheid. van Viktor E. Frankl verspreid. Inschrijven Viktor Frankl lezing voor 23 april a.s. via CPS-infodesk: tel.
033-3534343 of e-mail: r.paes@cps.nl

---

......
Noot voor de redactie (