Technische Universiteit Delft

Ruwijzer
26 april 2004 | 10.30 uur
mw. W.M. Hüsslage | mijnbouwkundig ingenieur
promotoren | Prof.dr. M.A. Reuter en prof.dr. R.H. Heerema (fac CiTG)

Desulphurisation during flow of molten slag and iron
Het zwavelgehalte is een van de belangrijkste parameters, die de kwaliteit van het ruwijzer zoals dit onderuit de hoogoven wordt getapt te bepalen. De eerste doelstelling van dit proefschrift was dan ook de zwaveloverdracht in de hoogoven te beschrijven. Hierbij is nadruk gelegd op de studie op de invloed van druppelzone in het bijzonder. Een tweede belangrijk doel was tweeledig: het aantonen van de distributie en stochasticiteit van de processen in de hoogoven en het opnemen van deze fenomenen in huidige witte doos modellen.
De zwavelinhoud van de getapte slak en het ruwijzer is thermodynamisch in evenwicht en kan worden beschreven met behulp van thermodynamische modellen. Er wordt echter een grote variatie in het zwavelgehalte van het ruwijzer waargenomen tijdens één aftap als functie van de tijd. Dit is het gevolg van variaties in de samenstelling en daarmee in de zwavelcapaciteit van de slak. Dit proefschrift toont aan dat variaties in slaksamenstelling, en daarmee via het evenwicht in zwavel tussen slak en ijzer in de overeenkomstige zwavelinhoud van het ijzer, gerelateerd zijn aan stroming door het gepakte kooksbed in de druppelzone. Stroming van slak en ijzer is bestudeerd met behulp van een gepakt kooksbed op laboratoriumschaal, waarmee de druppelzone wordt gesimuleerd.
Op basis van de experimentele waarneming is een kwalitatief model opgesteld dat het stromingsgedrag van slak en metal beschrijft en dat kan worden vertaald naar de condities die gelden voor de kooksbedden in de onderoven van de hoogoven.
Een kwantitatief model kon echter niet worden geformuleerd. Dit onvermogen wordt toegeschreven aan het dubbel gedistribueerde karakter (in ruimte en tijd) van de model parameters. Het proefschrift beveelt aan om het distributieve en stochastische karakter van de vloeistof-kooks reacties op te nemen in eerdergenoemde modellen. Hoewel in het verleden het is onderzoek voornamelijk gericht geweest op het begrijpen en beschrijven van thermodynamica en massa overdracht, toont het huidige onderzoek aan dat de dynamica van processen zou moeten worden uitgediept en begrepen.

Voor verder lezen:

* Untersuchung des Schwefeltransportes zwischen Stahl und Schlacke bei der Entschwefelung door Boung Mo Lim, 1992

* Principles of mineral processing ed. by C. Fuerstenau and Kenneth N. Han, 2003

* EPD Congress 2003: proceedings of sessions and symposia held during the 2003 TMS Annual Meeting in San Diego, California, March 2-6, 2003 ed. by M.E. Schlesinger, 2003

* Zinc college course notes ed. by M.A. Reuter and S.C. Lans, 2001
* Eddy current separation by Peter C. Rem, 1999

* Proceedings of the XX International Mineral Processing Congress; 21-26 September 1997, Aachen, Germany. Vol. 4. Solid-liquid separation, hydro- and biohydrometallurgy by > Heinz Hoberg and Harro von Blottnitz, 1997


--------------------------------------------------
Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176

---------------------------------------------------