Ingezonden persbericht


Maandag 26 april
Multatuli
door dr. Dik van der Meulen

Verheerlijkt als een heilige. Door evenzovelen verguisd als een gevaarlijke nieuwlichter. Een schrijver die geen schrijver wilde zijn. Geen auteur in het Nederlands taalgebied die zoveel tegenstrijdigheden in zich verenigde als Multatuli. Een man die zeer veel heeft betekend voor de Nederlandse en Vlaamse arbeidersbeweging, de vrouwenemancipatie, het atheïsme en uiteraard voor de veranderingen in het denken over Nederlands-Indië. Van der Meulen gaat in op de relatie tussen het onstuimige leven van Eduard Douwes Dekker en de boeken die hij schreef, zijn moeizame verhouding tot zijn lezers, die hij met 'grote innigheid' verachtte, en zijn pogingen om door te dringen tot het centrum van de macht.

Dr. Dik van der Meulen promoveerde in 2002 op leven en werk van Eduard Douwes Dekker. Zijn 900 pagina's tellende dissertatie leest als een roman. Met deze vuistdikke biografie behaalde hij de AKO-literatuurprijs 2003.

Studium Generale: Multatuli
26 april 2004, 20.15 uur
Speakers, Burgwal 45-49, 2601 DC Delft
Entree gratis.

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl http://www.sg.tudelft.nl