Universiteit van Amsterdam

Kun je kantoorontwikkeling plannen?


Promotie Planologie


maandag 26 april 13.00 uur

In Amsterdam staat op dit moment zo n twintig procent van de kantoren leeg. Dit duidt op een gebrekkige werking van de kantorenmarkt. Dat is lastig voor de lokale overheid, omdat kantoren de ankers van de grootstedelijke economie en van ruimtelijk-economische planning zijn geworden. Ralph Ploeger richt zich op de vraag of lokale en regionale bestuurders kantoorontwikkeling kunnen plannen. Hij onderzocht daartoe de naoorlogse kantorenplanning in Amsterdam en Frankfurt. Hij concludeert dat het in beide steden lange tijd is gelukt om kantoorontwikkeling en gewenste stedelijke ontwikkeling met elkaar te verbinden. Door een schaalsprong binnen de economie is deze verbinding de laatste tijd echter op losse schroeven komen te staan. In de toekomst zullen kantoorhoudende bedrijven zich niet meer concentreren op een centrale plek, maar zullen zij kiezen voor optimale locaties binnen een regio. Hierdoor ontstaat concurrentie tussen en binnen regio s. Tegenover de vestigingswensen van bedrijven staat het belang van beleggers en investeerders. Zij zetten hun vastgoedinvesteringen het liefst met zo weinig mogelijk risico op de markt. Daarbij hoort een concentratie van economische functies op een locatie, of binnen een relatief smal afgebakend gebied.

R.A. Ploeger: Regulating urban office provision. A study of the ebb and flow of regimes of urbanisation in Amsterdam and Frankfurt am Main, 1945-2000. Promotor is prof. dr. W.G.M. Salet.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

De afdeling Persvoorlichting is op vrijdag 9 april (Goede Vrijdag) gesloten. In verband met een interne verhuizing zijn wij op woensdag 14 april en donderdag 15 april mogelijk minder goed bereikbaar.