Gemeente Lisse

15-04-2004 Kom naar De Reizende Alcoholtentoonstelling!

De tentoonstelling wordt gehouden van 26 april tot 3 mei 2004 in de openbare bibliotheek, Koninginneweg 79a te Lisse. Deze reizende alcoholtentoonstelling maakt onderdeel uit van de alcoholmatigingscampagne getiteld "Alcohol, bekijk het eens nuchter die Parnassia en de GGD Zuid-Holland Noord vanaf november 2003 voeren. De campagne maakt deel uit van een preventief verslavingsbeleid waar 22 gemeenten en instellingen in de regio een basis voor hebben gelegd.

Het doel van de campagne is om te attenderen op het gedrag rond alcoholgebruik en de gevaren hiervan. Dit is geen eenvoudige zaak omdat alcohol als genotmiddel maatschappelijk veelal geaccepteerd is. Problematiek waarin alcoholmisbruik een rol speelt is echter groter dan velen denken zoals vandalisme, agressie, verkeersongelukken, verzuim en ziektekosten door gezondheidsproblemen.

De tentoonstelling bespreekt via verschillende invalshoeken het gebruik en misbruik van alcohol. U kunt zien en lezen wat de wet zegt over alcoholgebruik. Voor alcohol is sinds november 2000 de Drank- en Horecawet aangescherpt met alcoholmatiging als doel. Er zijn tips om voor alcoholgebruik regels op te stellen in en buiten het gezin. Er wordt informatie gegeven over alcoholgebruik en geweld. Het blijkt dat alcohol vaak een rol speelt bij vernielingen, bedreigingen of mishandeling. Dat alcoholgebruik en sport niet samengaan wordt door steeds meer mensen onderschreven. Het lichaam verliest veel energie en raakt sneller uitgeput. Ook vertraagt het reacties en is er een grotere kans op blessures. Er worden ook praktische tips gegeven over uitgaan en het gebruik van alcohol. Zeg ook eens nee tegen alcohol, drink fris en spreek af wie de auto rijdt bij het vervoer naar huis. Het laat daarnaast ook zien wat mogelijke schadelijk effecten zijn van alcohol op de gezondheid aan de lever, maag, hart en vaten.

De reizende alcoholtentoonstelling is beslist de moeite waard om te gaan bekijken! Bij de tentoonstelling is over bovenstaande onderwerpen informatiemateriaal aanwezig zodat u het thuis rustig nog eens kunt nalezen.

Voor verdere informatie over de campagne kunt u contact opnemen met: Aafke van Rhijn, projectleider van deze alcoholmatigingscampagne GGD Zuid-Holland Noord (071) 516 33 83 of Avanrhijn@ggdzhn.nl.