DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Veetransport-actie

Veetransport-actie 'Minister Veerman, hou je poot stijf'

Den Haag, 21 april 2004 - Onder het motto 'Minister Veerman, hou je poot stijf', roept de Dierenbescherming vandaag het publiek op om via de website www.dierenbescherming.nl bij de minister van landbouw aan te dringen om bij de Europese onderhandelingen over een nieuwe wet over internationaal veetransport in te zetten op vervoer van dieren dat niet langer dan acht uur mag duren. Woensdag bleek in het TV-programma 'NOVA', dat gesjoemel met de bestaande regels voor veetransport aan de orde van de dag is. Op 26 en 27 april willen de Europese landbouwministers overeenstemming bereiken over een nieuwe EU-richtlijn voor het internationaal transport van dieren.

'Nu we aan de vooravond staan van een nieuwe richtlijn, luidt de Dierenbescherming de noodklok. Wij moeten constateren dat het voorstel voor een nieuwe transportwet van Ierland, de huidige EU-voorzitter, rampzalig is voor de dieren. Sterker nog, het voorstel van de Ieren betekent een verslechtering ten opzichte van de huidige praktijk!', aldus Wijnand van de Giessen, algemeen directeur van de Dierenbescherming. Een meerderheid van de Tweede Kamer en minister Veerman zelf, stelden dinsdag tijdens een debat over veetransport dat het Ierse voorstel onacceptabel is. De Dierenbescherming vindt dat de bewindsman daarom in Brussel 'zijn poot stijf moet houden'.

Het grootste bezwaar van de Dierenbescherming tegen het Ierse voorstel betreft de rij- en rusttijden. 'Het voorstel bevat geen maximum tijdlimiet', zegt Van de Giessen. 'Integendeel, voor alle dieren wordt voorgesteld een cyclus toe te staan van negen uur rijden, twee uur rusten, negen uur rijden. Deze cyclus mag na een rusttijd van twaalf uur eindeloos herhaald worden, maar biedt de dieren volstrekt onvoldoende bescherming tegen dorst, honger en uitputting. Zo zullen schapen nooit genoeg hebben aan twee uur rust na negen uur rijden. Deze dieren zijn dermate gestresst dat ze pas na vier uur tot rust komen en dan pas gaan drinken'.

De Dierenbescherming voert al ruim tien jaar actie om het internationaal transport van slacht- en mestdieren aan banden te leggen. 'In onze visie moeten dieren zo dicht mogelijk bij de plek waar zij zijn opgegroeid worden geslacht. Vervoer van diepgevroren karkassen is de enige oplossing om het leed van de dieren te beperken', stelt directeur Van de Giessen. Volgacties van internationale transporten naar onder meer Italië en Griekenland door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming toonden in het recente verleden gruwelijke misstanden aan. Deze week bleek uit onderzoek van de LID dat ook Nederlandse transporteurs maling hebben aan de bestaande regels en illegaal varkens bijladen in Belgie.