Provincie Overijssel

Twents zorgproject ?Draadloze zorg? krijgt Brusselse innovatieprijs

Het Twentse zorgproject 'Pilot Draadloze Zorg' heeft de tweede prijs gewonnen in de European Regional Innovation Award competitie. De prijs is op 22 april tijdens een plenaire zitting van de Europese Commissie voor Regionale Ontwikkeling in Brussel uitgereikt aan gedeputeerde Carry Abbenhues van de provincie Overijssel.

Binnen de Pilot Draadloze Zorg wordt sinds medio 2003 gewerkt aan een oplossing voor onder andere het verbeteren van de communicatie (met name rondom wondverzorging) tussen wijkverpleegkundigen en artsen. Wijkverpleegkundigen worden uitgerust met een laptop met camera. Hierop draait een applicatie waarmee een wijkverpleegkundige een videoverbinding op kan zetten met bijvoorbeeld de dermatoloog in het ziekenhuis. De applicatie laat zien waar vakgroepleden, de huisarts of de specialist zich bevinden en of ze beschikbaar zijn voor spoedoverleg. Daarnaast kunnen beelden worden vastgelegd in het 'wondlog'(digitaal zorgdossier)voor latere beoordeling door een arts of specialist. Een videoverbinding kan vanuit de woning van de patiënt opgezet worden middels een draadloos breedbandig netwerk (WLAN). Een dergelijke infrastructuur wordt momenteel uitgerold in de binnenstad van Enschede en aangrenzende wijken.

Het pilotproject is gebaseerd op het glasvezelnetwerk van de Stichting TReNT; dat aangesloten bedrijven en instellingen naast een supersnelle en goedkope internetverbinding ook vrijheid in providerkeuze geeft.

Actieprogramma Zorg & Technologie

Opdrachtgever van Pilot Draadloze Zorg is de Gemeente Enschede. De pilot is één van de projecten voortkomend uit het actieprogramma Zorg & Technologie; een economisch ontwikkelingsprogramma voor de regio Twente waarbij zorginstellingen, kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid gezamenlijk innovaties in de zorg genereren.

Uitvoerders van de pilot zijn WMC (voortgekomen uit Ericsson) en het Telematica Instituut. Thuiszorg Enschede-Haaksbergen en het Medisch Spectrum Twente zijn nauw betrokken bij het project. Het project, dat deels gefinancierd is uit het Innovatie Impuls Overijssel programma, is door de provincie Overijssel ingediend. Binnen dit programma kunnen bedrijven, instellingen en overheden innovatieprojecten indienen die betrekking hebben op technostarters, ICT of innovatievermogen.

Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) coördineert het programma.

De Europese Unie is initiatiefnemer van de European Regional Innovation Award. De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan de meest innovatieve projecten in Europa, die medegefinancierd zijn uit het Innovative Actions Progamme (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Uit de in totaal 72 inzendingen waren 9 Europese innovatieprojecten genomineerd.

Voor meer informatie kijk op:

www.enschede.nl/draadloze-zorg en www.zorgentechnologie.nl

© 2004 Provincie Overijssel