Provincie Overijssel

Provincie blij met afschaffen varkensvrije zones

Gedeputeerde Staten van Overijssel zijn blij dat, na een lange periode van onduidelijkheid, de uitvoering van varkensvrije zones van de baan is. In een overleg tussen de ministeries van LNV en VROM, de vijf reconstructieprovincies en de VNG, is dat deze week besloten. Gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder Landelijk Gebied en Water: ?De afspraken die nu zijn gemaakt vormen een belangrijke stap voorwaarts in het hele reconstructieproces. Samen met het Rijk hebben we besloten dat de uitvoering nu voortvarend en flexibel opgepakt moet worden. We moeten niet gaan millimeteren. Ik reken er dan ook op dat het Rijk ons die ruimte en het vertrouwen biedt.?

Onderzoek laat zien dat varkensvrije zones geen meerwaarde meer hebben, mede doordat de Europese Commissie het mogelijk maakt om te vaccineren. Het verdwijnen van de zones heeft voor het uitvoeren van de plannen in Overijssel weinig gevolgen. De varkensvrije zones lagen in het Overijsselse Reconstructieplan rond de IJssel en de Vecht. Hier zijn ongeveer vijf intensieve veehouderijen gevestigd.

Met de uitvoering van het reconstructieplan in Overijssel zal het platteland een grote verandering ondergaan. Prioriteiten binnen de reconstructie zijn: herstructurering van de intensieve veehouderij, verbetering van de milieukwaliteit, realisatie van de ecologische hoofdstructuur, herstel van het watersysteem en behoud van de leefbaarheid in het landelijk gebied.

De doelen die met de reconstructie bereikt moeten worden, zijn voor de provincie Overijssel leidend. Dat heeft ook consequenties voor de inzet van Rijksgeld. Piet Jansen: ?Niet aan ieder bedrag kunnen we een labeltje hangen waarvoor we het moeten gebruiken. In de meerjarenafspraken, die na goedkeuring van het reconstructieplan met het Rijk worden gemaakt, willen we de middelen dan ook koppelen aan de doelen die bereikt moeten worden.? Zo vindt de provincie het belangrijk dat perspectiefvolle bedrijven financieel worden geholpen bij verplaatsing vanuit extensiveringsgebieden naar een duurzame locatie in landbouwontwikkelingsgebieden, als daarmee meerdere doelen worden gerealiseerd, zoals de oplossing van ammoniak- of stankproblematiek.

www.prv-overijssel.nl/reconstructie

© 2004 Provincie Overijssel