Het Nederlandse Rode Kruis

26 april 2004
Rode Kruis-vakantie voor islamitische zieken en gehandicapten

April 2003. Respect, dialoog en herkenning. Dat was de sfeer in Rode Kruis-vakantiehotel IJsselvliedt waar allochtone ouderen, zieken en gehandicapten met een Islamitische achtergrond op uitnodiging van het Rode Kruis konden genieten van een vakantieweek.

Zeldzaamheid
Het is een kleurrijke boel in het vakantiehotel IJsselvliedt in Wezep. Marokkaanse en Turkse moslims die invalide en veelal bejaard zijn, lachen, zingen en praten met elkaar. Ze zijn hier op uitnodiging van het Rode Kruis en de Rotterdamse Stichting Zorgcompas om een vakantie te houden. Alle deelnemers hebben gemeen dat ze afhankelijk zijn van derden om voort te bewegen. Vakanties als deze zijn voor deze groep nog een zeldzaamheid.

Vrijwilligster Malika is verpleegkundige in het dagelijkse leven. Deze week heeft haar ontroerd. Je ziet dat mensen hier zich vrijer voelen en zich vrolijker gedragen, licht ze toe. Mensen hebben elkaar ineens veel te vertellen. Ja, ze zijn levenslustiger. Ik vind het bijzonder dat ik een weekje met deze zieke mensen kan doorbrengen en ze zonder tijdsdruk volledige aandacht kan geven. Bovendien spreek ik Marokkaans, dat voorkomt flink wat communicatieproblemen bij een gedeelte van de groep.

Prachtige ervaring
Gaste Latifa geniet in haar rolstoel in de mooie tuin van het hotel van de zon. Ze heeft een leuk weekje achter de rug. Het leukste vond ik de boswandeling en de ontmoeting met de boswachter, vertelt ze met een blos op haar wangen van opwinding. Ik vond het zo leuk om een keertje uit Rotterdam te gaan. Latifa is vanaf haar kinderjaren verlamd. Ze gaat wel eens met familie mee naar Marokko, maar zit dan voornamelijk binnen. Een boswandeling, of tochtje met de bus is er meestal niet bij. Ik heb nu wel allerlei verschillende dingen gezien. Het was een prachtige ervaring.

Emisen Soyyigit is activiteitenbegeleidster in het verpleegtehuis waar de meeste gasten normaal verblijven. Mensen hebben het naar hun zin gehad. Het was een dankbare week. Iedereen stond open voor elkaar. Dat alleen al heeft er toe geleid dat dit weekje een succes was. Ze grinnikt als ze weer naar de vrolijke massa kijkt. Een jongeman probeert Oosterse dansbewegingen te maken, de vrouwen en mannen, al dan niet in rolstoel, rollen bijna om van het lachen. Volgend jaar wil ik weer komen, verklaart een Turkse man met pretoogjes.

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank

* Rode Kruis-activiteiten voor allochtonen
* Vakanties van het Rode Kruis