CDA

CDA
26-04-04
Spies: gezamenlijke en geïntegreerde aanpak voorwaarde voor duurzame daadkracht
Tijdens het Nota overleg over de nota duurzaamheid heeft CDA woordvoerder Liesbeth Spies aangedrongen op een zo integraal mogelijke benadering van het milieubeleid. Spies: 'Wanneer we het hebben over economie, energie, mobiliteit of landbouw dan zijn dat allemaal terreinen waarbinnen het streven naar een zo duurzaam mogelijk beleid aan de orde van de dag is. We zijn op de goede weg maar we zijn er pas als duurzaamheid integraal onderdeel is van het brede overheidsbeleid in nationaal maar zeker ook in internationaal verband. Doelen stellen, en elkaar hier op afrekenen.'

Ook de CDA-fractie onderschreef tijdens het debat de gemaakte analyses en de noodzaak om de aanpak van een aantal hardnekkige milieuproblemen, zoals de luchtverontreiniging die op bepaalde plaatsen aantoonbaar leidt tot gezondheidsklachten, aan te pakken. Die aanpak moet er vooral een zijn van het zoeken van dragers voor duurzaamheid buiten het traditionele sectorale milieuveld.

De afgelopen weken en maanden hebben we via tal van enquêtes nog eens bevestigd gezien dat Nederlanders heel veel belang hechten aan een gezonde, veilige en schone leefomgeving. Wie nog durft vol te houden dat milieu uit is hoeft maar kennis te nemen van de uitkomsten van onderzoeken, of gewoon eens in zijn of haar eigen buurt een praatje te maken om zich van het tegendeel te laten overtuigen. Feit is wel dat het woord milieu nauwelijks nog de lading dekt: themas als gezondheid, verandering van klimaat, bedreiging van biodiversiteit en het veel bredere begrip duurzaamheid scoren hoog.

Jammer genoeg blijkt vervolgens uit diezelfde onderzoeken en ook uit een aantal van de voor vandaag geagendeerde adviezen dat 75 procent van de burgers verwacht dat de overheid de duurzaamheidsproblemen wel oplost en dat men maar heel beperkt bereid is het eigen gedrag te veranderen of mee te betalen aan maatregelen. Het is aan de overheid om randvoorwaarden te creëren waarbinnen de mensen hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, ook als het gaat om de leefbaarheid van hun eigen leefomgeving.