CDA

CDA
26-04-04
Smilde: Toegankelijkheid en kwaliteit van kinderopvang moeten worden gewaarborgd

Afgelopen week is in de Tweede Kamer met Minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesproken over de wet basisvoorziening kinderopvang. In dit debat heeft CDA-Kamerlid Margreeth Smilde onderstreept dat met deze nieuwe wet ouders centraal komen te staan in de kinderopvang. Dit betekent niet alleen dat ouders primair verantwoordelijk worden, maar ook dat door de vraagsturing het initiatief en de keuzemogelijkheden bij de ouders komen te liggen, aldus Smilde.

De CDA-fractie is van mening dat naast overheid en werknemers ook werkgevers een verantwoordelijkheid hebben te nemen in het bijdragen aan de kinderopvang voor hun werknemers. De nieuwe wet gaat er van uit dat overheid, ouders/werknemers en werkgevers ieder 1/3 van de kosten bijdragen aan de kinderopvang. Smilde: In eerste instantie moeten werkgevers en werknemers er gezamenlijk uit zien te komen tijdens CAO-onderhandelingen. Hierbij geldt dat in grote mate dan de sociale partners dus hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Mocht in 2006 bij de evaluatie van de wet blijken dat dit niet voldoende gebeurt dan komt de overheid wellicht alsnog in beeld om de werkgeversbijdrage wettelijk te regelen.

De overheid heeft een duidelijke eerste verantwoordelijkheid als het gaat om het waarborgen van de toegankelijkheid en kwaliteit van de kinderopvang. De kwaliteit van de kinderopvang is het beste gebaat door te eisen dat er beleid wordt geformuleerd waarbij aantoonbaar aandacht wordt besteed aan accommodatie, groepsgrootte en opleidingseisen van personeel. Overigens moet het gebeuren met instemming van de ouders. Daarnaast kan certificering van bedrijven in de kinderopvang een belangrijke bijdrage leveren aan de zelfregulering van de kwaliteit van de opvang, aldus Smilde.