CDA

CDA
26-04-04
Verhagen: Publiek omroepbestel moet op de schop Het publiek omroepbestel moet op de schop, aldus Maxime Verhagen in reactie op het WI-rapport 'Afstemmen op het publiek'.

Hij deelt de conclusie van het rapport dat er geen pluriformiteit meer is. 'Het is vijf voor twaalf.' Volgens Verhagen is de publieke omroep door het gebrek aan pluriformiteit
en representativiteit net een 'eenheidsworst'.

Hij zei het vreemd te vinden dat staatssecretaris Van der Laan (Media) onlangs het rapport van Rinnooy Kan meteen omarmde, terwijl dat volgens Verhagen juist indruist tegen de wens van het kabinet minder centraal te regelen en meer eigen verantwoordelijkheid te geven aan organisaties en burgers. In het voorstel van het CDA moet het er toe doen hoeveel leden je hebt. Het ledenaantal moet niet alleen bepalend zijn voor de toegang tot het bestel, maar vooral ook voor de zendtijd. Dat dwingt omroepen om hun identiteit te expliciteren en zich te profileren ten opzichte van elkaar.

Er moet ook meer invloed van de leden op de programmering komen. Daartoe moet volgens Maxime Verhagen het lidmaatschap makkelijker worden. Hij wil dat het lidmaatschap van een omroep geheel wordt losgekoppeld van het abonnement op een tv-gids. Nu kiezen mensen immers niet bewust voor een omroep, maar voor het meest interessante of goedkoopste programmablad. 'Zoiets geeft te denken over de legitimiteit van het bestaan van de omroepen', zegt Maxime Verhagen. De omroepgegevens moeten daarom ook worden vrijgegeven. Het omroeplidmaatschap zou volgens de CDA-fractie 1 euro moeten kosten om zodoende het lidmaatschap van een omroep zo makkelijk mogelijk te maken zonder financiële drempels. Het voorstel van het WI is wat de CDA-fractie betreft de laatste kans voor de publieke omroepen. Als dit niet lukt dan moeten we naar een geheel ander systeem zonder omroepen, aldus Verhagen. Bijvoorbeeld het Duitse systeem, waarbij criteria voor pluriforme programmering formeel zijn vastgelegd in de wet.

Het rapport van het wetenschappelijk instituut komt een paar weken na het verschijnen van het rapport van de visitatiecommissie-Rinnooy Kan. Die commissie kwam na anderhalf jaar studeren tot de conclusie dat de individuele zendgemachtigden er niet in slagen goed samen te werken en zich te onderscheiden van elkaar. De commissie doet aanbevelingen ter versterking van de raad van bestuur Publieke Omroep, het overkoepelend orgaan van alle omroepen. Het CDA is het daar niet mee eens. 'De raad van bestuur moet niet, zoals de commissie Rinnooy Kan bepleit, meer en krachtiger gaan interveniëren in het proces van programmeren, maar zou daar juist volledig vanaf moeten zien', staat in het CDA-rapport. Er moet geen programmering van bovenaf plaatsvinden, maar juist van onderop via de leden van omroepen.