Autoriteit Financiële Markten

Start Wfd-consultatie Platform Financiële Dienstverlening 26-4-2004

Vandaag is de consultatie gestart van het Platform Financiële Dienstverlening (PFD). Dit Platform adviseert de Autoriteit Financiële Markten over de invulling van de Wet zie ook financiële dienstverlening. Het Platform heeft vijf adviezen opgesteld die nu worden voorgelegd aan de markt en - belanghebbenden. De consultatietermijn eindigt op 18 juni 2004, waarna de definitieve adviezen worden vastgesteld.

De Wet financiële dienstverlening (Wfd) zal naar verwachting op 1 januari 2005 van kracht zijn. De AFM zal het toezicht op deze wet uitoefenen. De Wfd stelt diverse eisen aan financieel dienstverleners, onder meer op het gebied van deskundigheid en zorgplicht. De Wfd is een zogeheten kaderwet, waarin 'open normen' zijn gesteld. Deze 'open normen' worden dit najaar door het Ministerie van Financiën verder ingevuld met lagere regelgeving. De AFM heeft het Platform Financiële Dienstverlening geïnitieerd om vijf adviezen op te stellen over de invulling van deze lagere regelgeving. Het Platform bestaat onder andere uit branche- en koepelorganisaties uit de wereld van financiële dienstverlening en onafhankelijke deskundigen.

Marktpartijen kunnen reageren op vijf adviezen die betrekking hebben op:


* Relatie Aanbieder-Bemiddelaar
* Invulling Transparantie en Zorgplicht
* Vormgeving van Klachtenregeling
* Oprichting Stichting door marktpartijen die toezicht ondersteunt

* Deskundigheidseisen voor financieel dienstverleners (met klantcontact)

Marktpartijen kunnen reageren op deze adviezen via de internetsite van het Platform (www.afm.nl/pfd). Ook is voorzien in schriftelijke reacties. Na de consultatieperiode zal het Platform de reacties bundelen en publiceren. Ook de eindadviezen van het Platform - waarin de reacties verwerkt zijn - zullen worden gepubliceerd. De AFM zal aan de hand van de eindadviezen het Ministerie van Financiën adviseren over de concrete regelgeving in de Wfd.