Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

26 april 2004

Nr. 04/098

Digitaal hulpmiddel voor risico-inventarisatie en -evaluatie mkb-sector beschikbaar

Vanaf vandaag is een digitaal hulpmiddel beschikbaar om het voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf gemakkelijker te maken een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Deze is te vinden op www.rie.nl en is kosteloos te gebruiken. De digitale versie maakt deel uit van een breed opgezet programma dat is bedoeld om het arbobeleid in het midden- en kleinbedrijf toegankelijker te maken. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het hulpmiddel bestaat uit een beknopte checklist voor middelgrote en kleine bedrijven om zelf een risico-inventarisatie en -evaluatie te kunnen uitvoeren. Het is voor het eerst dat er een digitale versie voor het hele midden- en kleinbedrijf beschikbaar is. Met het hulpmiddel kan een ondernemer in een aantal stappen eenvoudig de volgens de Arbowet verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie uitvoeren, waarin arbeidsrisico s en de aanpak daarvan worden beschreven.

Met behulp van een digitale vragenlijst doorloopt de ondernemer de arbeidsomstandigheden in zijn bedrijf en kan hij gemakkelijk mogelijke knelpunten signaleren en een plan van aanpak maken. De vragen zijn per onderwerp gegroepeerd en voorzien van tips om de situatie te verbeteren. Het gaat hierbij om maatregelen op het gebied van arbobeleid, eisen aan de inrichting van werkplekken, lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen, gevaarlijke situaties en werktuigen.

Het nieuwe hulpmiddel past in het huidige beleid om de arbozorg bij kleine bedrijven verder te verbeteren. Het draagt tevens bij aan administratieve lastenverlichting. De methode is ontwikkeld binnen het MKB-arbo-activiteitenprogramma. MKB-Nederland voert dit programma uit in samenwerking met het ministerie van SZW en een vijftiental brancheorganisaties. Het doel van het programma is om het arbo-, verzuim- en reĂŻntegratiebeleid van branches en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen met een aantal concrete en praktisch toepasbare arbomiddelen.

Het instrument is geschikt voor mkb-ondernemingen in alle branches en is in het bijzonder bedoeld voor bedrijven die (nog) niet over een branche-specifieke risico-inventarisatie en -evaluatie beschikken. Branche-organisaties kunnen het instrument als basis gebruiken voor de ontwikkeling van een eigen, op de bedrijfstak toegesneden versie.


---

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en MKB-Nederland.