FILMMUSEUM

Filmmuseum spreekt zich uit voor Noordelijke IJ-oever

Het Filmmuseum heeft zijn voorkeur uitgesproken voor huisvesting van het museum aan de Noordelijke IJ-oever. De huidige huisvesting van het museum voldoet niet meer, onder andere door ruimtegebrek en de verspreiding van afdelingen over verschillende locaties. Het Filmmuseum kon kiezen tussen locaties aan de Van Baerlestraat, de Appeltjesmarkt en aan de Noordelijke IJ-oever bij de Shell-toren. Het nieuwe gebouw zal naar verwachting eind 2008 in gebruik worden genomen.

De huidige huisvesting van het Filmmuseum belemmert het museum in het realiseren van zijn doelstellingen: naast ernstig ruimtegebrek liggen de filmzalen en afdelingen van het Filmmuseum verspreid over te veel verschillende locaties. Ook kan de collectie niet optimaal beheerd worden en is de expositieruimte te klein. Daarom heeft mw. Hannah Belliot, wethouder Cultuur van Amsterdam, het museum gevraagd te kiezen uit drie potentiële toekomstige locaties in Amsterdam: de 'Appeltjesmarkt' (nieuwbouw aan de Marnixstraat), het gebouw waarin nu het Sweelinck Conservatorium is gehuisvest aan de Van Baerlestraat of aan de Noordelijke IJ-oever bij de Shell-toren tegenover het Centraal Station (nieuwbouw).

De keuze voor de Noordelijke IJ-oever is mede gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek naar de drie locaties door het Project Management Bureau van de Gemeente Amsterdam. Samen met projectontwikkelaar ING Real Estate Development en het projectbureau Noordwaarts hoopt het Filmmuseum de nieuwbouw eind 2008 gerealiseerd te hebben.

Nieuwbouw aan de noordelijke IJ-oever biedt grote voordelen: het gebouw voldoet aan het programma van eisen van het Filmmuseum en kan op redelijke termijn worden opgeleverd. Naar verwachting zal in de nabijheid van het museum ook een centraal collectiedepot verwezenlijkt worden.

Het gebouw zal een oppervlakte krijgen tussen de 6000 en 7000 m2 , conform het programma van eisen. Het Filmmuseum overlegt met de Rijksoverheid en de Gemeente Amsterdam over de financiering van het project.

De nieuwbouw, op een bijzondere plek gelegen aan het IJ, moet door zijn markante uitstraling een landmark voor Amsterdam gaan vormen. Wie gevraagd zal worden het gebouw te ontwerpen is nog niet bekend.


---