Gemeente Gouda



30 maart 2004

Oude rook uit nieuwe pijpen. Aanwinsten Museum De Moriaan 1999-2003

Tentoonstelling in Museum de Moriaan van 3 april t/m 26 september 2004

Het mag niet echt meer, maar wij doen het nog wèl: roken. In museaal opzicht althans, want nu roken welhaast tot het verleden lijkt te behoren, ligt er een dankbare taak voor musea om dit verleden levend te houden, al is het maar door voorwerpen te verzamelen en te laten zien, die te maken hebben met de rookcultuur. Museum De Moriaan voert al geruime tijd een actief beleid op dit terrein, veelal met de beperking dat de voorwerpen wel verbonden dienen te zijn met de (cultuur-) geschiedenis van Gouda. Deze tentoonstelling laat zien welke aanwinsten op het gebied van pijpen en tabacologie Museum De Moriaan gedurende de afgelopen vijf jaar wist te verwerven. Zoals een vijfkopige pijp, tekeningen en prenten van rokende mensen. En één gravure van een man wiens naam iedereen kent, omdat hij vernoemd is naar een van belangrijkste bestanddelen van tabak: meneer Nicot (nicotine). Dit zijn slechts enkele objecten die recent verworven zijn.

aanwinsten

De aanwinsten bestaan onder meer uit een grote collectie pijpen van Goudse herkomst uit de negentiende en twintigste eeuw. Het merendeel betreft pijpen van de firma Goedewaagen, maar ook pijpen van minder bekende firmas als De Jong zijn te zien. Ook werden onlangs uiteenlopende voorwerpen uit de collectie van het voormalige Douwe Egberts Museum geschonken. Behalve pijpen gaat het hier om een tabaksdozen, pijpfoudralen (opbergdozen voor pijpen) en ook tekeningen en prenten met het roken en de pijp als thema. Daaronder bevinden zich werken van Hendrick Goltzius en Isaac Israëls. Ten slotte moeten een aantal losse maar daarom niet minder belangrijke voorwerpen worden vermeld. Zo wist Museum de Moriaan beslag te leggen op reclamemateriaal zoals een aantal Moriaanfiguren, een tegeltableau ontworpen door Willem van Norden, een bijzondere oude kleipijp met vijf koppen, en niet op de laatste plaats de oorspronkelijke gietvorm van de grootste pijp die ooit in Gouda is gefabriceerd. Deze 37 duimer of meterpijp behoorde eens toe aan de achttiende-eeuwse Goudse pijpenmaker Willem Begeer en werd nog tot in de jaren twintig van de vorige eeuw door de firma Goedewaagen in productie gebracht.

rookcultuur

Eerdere tentoonstellingen over rookcultuur in Museum de Moriaan waren: Gouda had er tabak van. Aspecten van een verdwenen cultuur. (20 september 2003 29 februari 2004), Pijp en politiek ().

adres en openingstijden

Museum de Moriaan, Westhaven 29, 2801 MJ Gouda, telefoon 0182 588444 is van maandag t/m zaterdag van 10.00 17.00 uur geopend, op zaterdag is het museum tussen 12.30 en 13.30 gesloten. Op zon- en feestdagen is het museum van 12.00 17.00 uur open. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

noot voor de pers