STICHTING WAKKER DIER

Oma's in actie tegen dieronvriendelijke oma's cake

Amsterdam, 26 april 2004; Ruim 30 oma's voeren vandaag actie voor de deur van de producent van 'Oma's cake' tegen het gebruik van batterij-eieren in die cake. De Wakker Dier oma's vinden dat hun goede naam wordt geschaad en eisen van producent Bakkersland een omschakeling naar scharreleieren. Oma's staan voor vriendelijk, respectvol en zoals het vroeger was toen dieren nog lekker buiten scharrelden rond het erf en dit staat in schril contrast met de dierenmishandeling in de legbatterij, aldus de oma's. De actie is de start van een nieuwe legbatterijcampagne van Wakker Dier waarin producenten van cake's, koekjes, mayonaise en salades zullen worden aangespoord te stoppen met het gebruik van legbatterij-eieren. Vanaf vandaag zal ambassadeur Wim T. Schippers in radiospots oproepen protestmails te sturen naar de fabrikanten via de protestsite: legbatterij.nl. De actie heeft nu al een succesvolle start omdat al 3 bedrijven hebben toegezegd over te schakelen op scharreleieren: Zwarte Kip advocaat, Quorn (vleesvervanger) en Bakker Bart (op haar belegde broodjes).

NU AL 1 MILJARD BETERE EITJES
In 2001 startte Wakker Dier haar legbatterijcampagne gericht op supermarkten met voorlichtingsacties bij supermarkten voor de deur, met radiospots, ansichtkaarten, een website legbatterij.nl en protest-emails. Al meer dan 6 duizend mensen stuurden een protestmail naar supermarkten. Mede daarmee behaalde Wakker Dier het grootste succes in haar bestaan: alle supermarkten in Nederland stoppen nog dit jaar met de verkoop van batterij-eieren en schakelen over op een volledig scharrelschap. Ook supermarkten in het buitenland, als de Aldi in Duitsland, zetten daarna dezelfde positieve stap. Daarmee worden vanaf dit jaar meer dan 1 miljard batterij-eitjes vervangen door biologische of scharreleitjes. Nu veel kippenhouders zijn omgeschakeld kunnen dankzij de campagne meer dan 4 miljoen scharrelen: ze krijgen legnesten, zitstokken, stro of zelfs een uitloop naar buiten. Ook horecagroothandels Makro, Lucas Klamer en Sligro, cateringbedrijf Sodexho en totaalleverancier Deli XL zegden toe over te schakelen. Een kwart van de eieren, bijna altijd batterij-eieren, wordt verwerkt in producten als koekjes, mayonaise en salades.

BALKENENDE 2 KIEST VOOR KOOIEN
De campagne van Wakker Dier is extra nodig omdat het huidige kabinet de legbatterij weer toe wil staan. Recent kreeg zij hierin de steun van het CDA, VVD, SGP en LPF, een kamermeerderheid. In 1999 hebben alle landbouwministers in Europa besloten dat de legbatterij moest worden verboden. De kippensector wist echter via de achterdeur de kooi aan te passen en daarmee een nieuwe legbatterijkooi te introduceren. Dit is pure volksverlakkerij want een kip heeft hierin nog steeds amper een A4tje ruimte (750 cm2 versus 600 van een A4tje). Daarnaast zit er een zitstokje in die zo laag hangt dat die meer in de weg hangt, hangen er 2 plastic flapjes in waarachter een kip op draadgaas een ei moet leggen en staat er een leeg bakje in waar zand in zou moeten zitten voor een 'stofbad'.

-einde persbericht-

De actie vindt plaats om 13 uur.
Meer informatie: 020-4638924 of 06-12247522

26 apr 04 11:03