AutoRai

26-4-2004

Topmodel MINI Cabrio debuteert als 170 pk sterke Cooper S

MINI liefhebbers die op een open versie van het topmodel hebben gewacht, kunnen zich alvast gaan verheugen: op de Internationale Autosalon van Madrid en vrijwel gelijktijdig ook op de Birmingham International Motor Show wordt de nieuwe MINI Cooper S Cabrio voor het eerst aan het grote publiek getoond.

De productie van de nieuwe MINI Cooper S Cabrio start in juli in Oxford.

Fun en functioneel
De krachtige rijmachine met zijn onnavolgbare handlingeigenschappen combineert het kartgevoel met de genoegens van open rijden. Dat maakt de fun-factor van de open Cooper S bijzonder hoog. De liefhebber kan binnenkort kiezen uit een vermogensaanbod van 90 tot 170 pk om vervolgens uit een skala van kleuren en bekledingsmogelijkheden zijn eigen, individuele MINI Cabrio samen te stellen.

Powerpack
De 1,6 liter viercilinder met compressor en intercooler levert bij 6.000 toeren een vermogen van maar liefst 170 pk / 125 kW. Met de standaard handgeschakelde zesversnellingsbak is de nieuwe MINI Cooper S Cabrio daarmee tot indrukwekkende prestaties in staat. Een tot de verbeelding sprekend koppel van 220 Nm bij 4.000 1/min. zorgt voor de benodigde trekkracht.
De open vierzitter accelereert in 7,4 sec. vanuit stilstand naar de 100 km/h. De tussensprint van 80 naar 120 km/h in de vierde versnelling duurt slechts 6,6 seconden, in de vijfde versnelling 8,4 sec. De topsnelheid bedraagt 215 km/h.

Het brandstofverbruik van de nieuwe cabriolet komt in de EU-cyclus uit op een gemiddelde van 8,8 liter per 100 km. Bij de enorme prestaties is dat een alleszins bescheiden verbruik.
Dankzij de bijzonder stijve carrosserie en het unieke onderstel is de MINI Cooper S Cabrio tot nog toe de enige automobiel in deze categorie die een motorvermogen van 170 pk probleemloos op de weg zet.

Cabrio met schuifdak
De in drie kleuren leverbare kap laat zich volautomatisch in slechts 15 seconden openen. Met een druk op de knop gaat eerst het geintegreerde schuifdak open, vervolgens de rest van de kap. Terwijl het vouwdak naar achteren schuift, worden de dakstijlen automatisch ingetrokken en de zijruiten achter verzonken. Door zijn intelligente Z-vouwwijze komt de kap met de buitenzijde naar boven achter de rolbeugels te liggen; een extra afdekking is hierdoor niet meer nodig. Het praktische, in de kap geintegreerde schuifdak, is ook onder het rijden met snelheden tot 120 km/h traploos te openen tot zon 40 cm. Deze functie is uniek in de cabriowereld.

Multifunctioneel
De achterklep is neerklapbaar en wordt in geopende toestand door twee staalkabels met verend retractorsysteem horizontaal gehouden. De klep met zijn aan de buitenzijde opliggende scharnieren kan daardoor als laadplatform met een draagvermogen van 80 kg worden benut.

Met gesloten kap biedt de kofferruimte plaats aan 165 liter bagage. Bij geopende kap blijft nog steeds een bagagevolume van 120 liter beschikbaar. In combinatie met de neer te klappen en te vergrendelen leuningen achterin is de bagageruimte nog te vergroten tot ruim 605 liter.

Voor het geval er grotere voorwerpen mee moeten biedt het easy-load systeem de mogelijkheid de laadopening verder te vergroten: met twee handels in de kofferruimte is het achterste gedeelte van de kap omhoog te klappen en te vergrendelen.

Met nieuwe features als de kap met geïntegreerd schuifdak en easy-load systeem, de variabele bagageruimte ook bij geopende kap de stijve carrosserie en het sportieve onderstel met multilink achteras, legt de MINI Cooper S Cabrio in zijn klasse geheel nieuwe maatstaven aan.

Kartgevoel
Het aandrijvingsconcept, de lange wielbasis, de grote spoorbreedte, het lage zwaartepunt, de extreem stijve carrosserie, het sportieve onderstel, de multilink achteras en de directe, bekrachtigde stuurinrichting vormen samen de basis voor opwindende rijeigenschappen. Daarom zijn de voor MINI zo kenmerkende kart-achtige prestaties ook in het open topmodel te beleven.

De MINI Cooper S staat standaard op 16 inch lichtmetalen wielen in X-lite design met banden van de afmeting 195/55 R16. Het lichtmetalen 17 inch wiel Star-Bullet is exclusief voor de MINI Cabrio ontwikkeld. Het optieprogramma biedt keuze uit verschillende 16- en 17 inch lichtmetalen wielen al dan niet met runflat banden.

Veiligheid
Dankzij de stijve carrosseriestructuur en het inzittenden beschermingssysteem dat in standaarduitvoering onder meer twee intelligente frontairbags en twee in de stoel geïntegreerde hoofd/borst/side-airbags omvat, voldoet de nieuwe MINI Cabrio, evenals de andere MINI modellen, aan de strengste wettelijke eisen inzake crashtests.

De bijzonder stijve carrosserie van de MINI One en MINI Cooper Cabrios kon zonder problemen ook voor de MINI Cooper S worden gebruikt. Constructieve maatregelen als toepassing van dikker plaatstaal voor de dorpels en de integratie van diverse verstijvingsdelen versterken de bodemgroep zodanig dat het inzittenden compartiment stabiel blijft. Het resultaat van al deze maatregelen is optimale bescherming van de inzittenden bij een onverhoopte aanrijding.
Bij over de kop slaan nemen de beide A-stijlen, waarin hoogwaardig stalen versterkingsbuizen zijn opgenomen, een dragende functie aan. Aan de achterzijde beschermen de rolbeugels van hoogwaardig versterkt aluminium met geïntegreerde hoofdsteunen de inzittenden.

Aan het hoge actieve veiligheidsniveau dragen onder meer vier ruim gedimensioneerde schijfremmen, vier-sensoren ABS, elektronische remkracht verdeling (EDB) en cornering brake control (CBS) bij, evenals het eveneens standaard Automatische Stabilliteits- en Tractiecontrolesysteem ASC+T. Onder extreme omstandigheden kan de optionele Dynamische Stabiliteitscontrole (DSC) de rijstabiliteit en koersvastheid nog bevorderen.

Onmiskenbaar MINI
Omdat zowel de stijlkenmerken als ook de proporties van MINI consequent zijn behouden bij de vormgeving van de open versie, is ook de MINI Cooper S Cabrio in één oogopslag als echte MINI herkenbaar.

Vanzelfsprekend laat de nieuwe cabriolet zich in geopende toestand van zijn beste zijde zien. De licht oplopende taillelijn verleent deze MINI krachtige contouren die nog worden geaccentueerd door rondom lopende chromen raamlijsten. De opstaande voorruit, het ontbreken van een B-stijl, de rolbeugels achter de leuningen achterin en de compact samengevouwen kap zonder afdekking zijn karaktertrekken van een klassieke cabriolet. De voor MINI zo kenmerkende, relatief stijl oplopende voorruit, versterkt het gevoel bij geopende kap onder de blote hemel te rijden. Dat is immers de mooiste en meest intense beleving van open rijden.

Nieuwe cabrio in kleur
De open vierzitter van MINI is leverbaar in tien verschillende kleuren, waarvan zes metallic en vier unie. De metallics Hyper Blue en Dark Silver zijn evenals bij de hatchback exclusief voorbehouden aan het topmodel, de MINI Cooper S Cabrio. De kap is verkrijgbaar in zwart, blauw of groen, de huizen van de buitenspiegels zijn in de carrosseriekleur gespoten.

Ambiance
Kwalitatief hoogwaardige stoffen en fraai afgewerkte oppervlakken bepalen de sfeer in het interieur. De rolbeugels van versterkt aluminium zijn zo geraffineerd geïntegreerd dat de compacte vierzitter de indruk van een roadster wekt. Deze rolbeugels zijn standaard verchroomd. De interieurlijsten in het in drieën gedeelde dashboard en in de portierbekleding flonkeren als geborsteld aluminium.

Bij vijf verschillende lakkleuren zijn de interieurlijsten en de portierbekleding in dezelfde kleur als de carrosserie leverbaar. Elke MINI Cooper S Cabrio is standaard uitgevoerd met sportstoelen die naar keuze met stof en als optie met drie verschillende stof/leder combinaties of lederen bekleding leverbaar zijn.

Rijke uitrusting
De omvangrijke standaarduitvoering van de nieuwe cabrio bestaat onder meer uit een elektrisch bediende kap met schuifdakfunctie, een elektrisch verwarmbare glazen achterruit, verchroomde rolbeugels, twee front- en twee hoofd/borst sideairbags, vier sensoren ABS, Elektronische Remkracht Verdeling (EBD), Cornering Brake Control (CBC), 16 inch lichtmetalen wielen met runflat banden, bandenspanningswaarschuwing (RPA) elektrische buitenspiegels en raambediening. Evenals stuurbekrachtiging, Park Distance Control (PDC), een toerenteller, multifunctioneel stuurwiel, hoogteverstelling voor bestuurdersstoel en stuurkolom alsmede centrale vergrendeling met afstandbediening en comfort opening.

Met een omvangrijk optieprogramma worden de meest individuele wensen vervuld. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld Xenon-licht, een navigatiesysteem met 16 : 9 kleurendisplay, hoogwaardige HiFi-audiosystemen, een verwarmde voorruit, automatische airconditioning en een windscherm. Daarnaast is er keuze uit vele lichtmetalen wielen, een regensensor en een automatisch dimmende binnenspiegel.

In de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Nederland is al zeer veel belangstelling voor de nieuwe open MINI. De consumentenprijs bedraagt 33.150,-