AutoRai

26-4-2004

Fiat Panda met automaat al vanaf 11.190,-

De nieuwe, 60 pk sterke Fiat Panda 1.2 is nu ook leverbaar met een geavanceerde Dualogic transmissie. Een systeem dat het beste van een handgeschakelde versnellingsbak combineert met het comfort en rijgemak van een volautomatische transmissie.

Met de introductie van de geavanceerde Dualogic uitvoering zet de nieuwe generatie Fiat Panda wederom een belangrijke stap vooruit. Het betreft een elektronisch geregelde, volautomatische en gerobotiseerd schakelende versnellingsbak die naar keuze ook met de hand kan worden bediend. In het laatste geval is een tikje tegen het bedieningspookje op het dashboard voldoende om een versnelling op of terug te schakelen. De Dualogic wordt in de automatische of handgeschakelde positie gezet door het pookje simpelweg iets naar links of rechts te bewegen.

Het zogenaamde sequentiële systeem is overigens afgeleid van de techniek zoals die onder meer in de racerij wordt toegepast. Er is geen koppelingspedaal dat moet worden ingedrukt en je kunt bijvoorbeeld voluit accelererend doorschakelen zonder gas terug te nemen. De techniek regelt dit allemaal, net als het toefje tussengas bij terugschakelen.

De praktijk wijst uit dat de Dualogic door zijn uitstekende werking vaak in de automatische stand wordt gebruikt. De elektronica speelt immers netjes op de omstandigheden in en neemt ook de rijstijl van de bestuurder in de berekening mee. Bijvoorbeeld in de stad is de Dualogic een welkome noviteit. Je hoeft als gezegd geen koppeling te bedienen, het schakelen verloopt automatisch en alle aandacht kan dus op het drukke stadsverkeer gericht blijven.


1 Liter per 100 km zuiniger
Daar komt, niet geheel onbelangrijk, bij dat deze optimaal schakelende transmissie het toch al gunstig lage verbruik van de Fiat Panda 1.2 nóg verder kan terugdringen. Verbruikt de gewone, handgeschakelde Panda 1.2 gemiddeld 5,6 liter op 100 kilometer (1 op 17,9), de Dualogic-versie presteert het om nog eens bijna 20% spaarzamer met de brandstof om te springen: gemiddeld verbruikt de Panda 1.2 Dualogic namelijk slechts 4,6 liter per 100 gereden kilometers; 1 op 21,7 dus !

De Fiat Panda Dualogic wordt in eerste instantie in combinatie met de 60 pk sterke 1.2 Dynamic en 1.2 Emotion uitvoeringen geleverd. Er is al een Fiat Panda Dualogic vanaf 11.190,-. Later dit jaar wordt hij ook leverbaar in combinatie met de binnenkort te introduceren Fiat Panda 1.3 MultiJet 16V common rail turbodieseluitvoering.

Versies
Fiat Panda 1.2 Dualogic Dynamic 11.190,-
Fiat Panda 1.2 Dualogic Emotion 13.390,-

Succesverhaal
De nieuwe generatie Fiat Panda is in heel Europa -zeker ook in ons land- ingeslagen als de spreekwoordelijke bom. Hij is niet voor niets verkozen tot Auto van het Jaar 2004. Vooral zijn karaktervolle design, de combinatie van handzame afmetingen en een verrassend grote veelzijdigheid blijken belangrijke troefkaarten. De kopers weten ook zeer te waarderen dat de Panda, zeker voor een auto in de compacte klasse, technisch zeer verfijnd is en bijzonder degelijk wordt afgewerkt.

Verder staat zijn veiligheid (met de mogelijkheid van zes airbags en bijvoorbeeld ABS en elektronische remkrachtverdeling) op een niveau dat je eerder van een middenklasse auto zou verwachten. Ook de in vrijwel alle uitvoeringen standaard gemonteerde Dualdrive (in twee standen instelbare) stuurbekrachtiging wordt zeer gewaardeerd.

Er zijn nog veel meer plussen te noemen. Zo is de Panda beschikbaar met het unieke Skydome glazen dak en behoren ook airconditioning of volautomatische klimaatregeling en een pakket met parkeersensoren tot de mogelijkheden. Er is een ruime keuze uit mooie geluidsinstallaties, desgewenst met bediening op het stuurwiel en zes luidsprekers.

Het moge duidelijk zijn dat de technische verfijning van de succesvolle Fiat Panda met de introductie van de Dualogic transmissie naar een nóg hoger plan wordt getild.