Amsterdam Airport Schiphol

Schipholversie van Paleis voor Volksvlijt open voor passagiers Uitbreiding Lounge 1 grotendeels gereed

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
26 april 2004                                                 
Op woensdag 28 april gaat het grootste deel van de uitbreiding van Lounge 1 open. Dit is de wachtruimte achter de paspoort- of ticketcontrole voor passagiers naar de meeste Europese bestemmingen. Dan kunnen passagiers de nieuwe winkels bezoeken en of genieten van heerlijke gerechten in de Schipholversie van het voormalige 'Paleis voor Volksvlijt'. Het is een horecagelegenheid in de stijl van dit beroemde Amsterdamse gebouw aan het Frederiksplein, dat in 1929 door brand verloren ging. Het Paleis vormt het middelpunt van de nieuwe Lounge.

Het Paleis kenmerkt zich door magistrale ijzeren bogen, hoge plafonds en een overkapping met gekleurde ramen. Het interieur heeft de sfeer van het begin van de vorige eeuw met kroonluchters, leren bekleding, een houten vloer en een dominante bar met een grote koperen brouwketel. Dit gebouw herbergt twee horecagelegenheden. Grand Café Het Paleis met klassieke gerechten, en een Mediterranean Sandwichbar met een groot terras waar men 24 uur per dag kan genieten van broodjes en salades uit zonnige streken.

Lounge 1 is niet alleen bijzonder door de 'herrijzenis' van het Paleis voor Volksvlijt. De nieuwe Lounge kenmerkt zich door een ruime keuze uit bijzondere winkels en horeca. Hierdoor wordt de vliegreis al voor het instappen een bijzondere belevenis.

Nieuw en bijzonder concept
Alle winkels en horecagelegenheden in de nieuwe lounge zijn gelegen rond een centraal plein. Hierdoor kunnen reizigers alle faciliteiten gemakkelijk en snel vinden. Bij het ontwerp van de nieuwe Lounge zijn de faciliteiten zo gesitueerd dat de tijd die de passagier aan winkelen of horeca wil besteden zo efficiënt mogelijk benut kan worden. Door de overzichtelijkheid van de nieuwe lounge kan gemakkelijk een keuze worden gemaakt tussen even een winkel inlopen of een snelle versnapering en meer uitgebreid rondneuzen of een uitgebreidere lunch of diner. Ook een gokje wagen in het casino of het nog even checken van e-mail behoren tot de mogelijkheden. De nieuwe Lounge 1 is hierdoor een perfect voorbeeld van Schiphols AirportCity formule; een plek waar werelden en culturen samenkomen en waar passagiers alles vinden voor een aangenaam of nuttig verblijf.

Meer ruimte en veel faciliteiten
Lounge 1 ligt in het gedeelte van de terminal dat in 1967 in gebruik is genomen als eerste terminal op Schiphol Centrum. In dat jaar maakten zo'n 1,5 miljoen passagiers gebruik van deze wachtruimte. Amsterdam Airport Schiphol is in de loop van de tijd uitgebreid met de aankomst- en vertrekhallen 2 en 3. Lounge 1 is sinds begin jaren negentig bestemd voor passagiers van en naar Schengen-bestemmingen. In 2003 vertrokken ruim 8 miljoen passagiers vanuit deze Lounge, waardoor uitbreiding noodzakelijk was geworden.

Met de uitbreiding van Lounge 1 wordt de totale oppervlakte van de lounge meer dan verdubbeld. Passagiers zullen weer het gevoel van ruimte en overzichtelijkheid krijgen dat zij gewend zijn op Schiphol. Het grootste deel van de uitbreiding wordt op 28 april in gebruik genomen. Daarna wordt de huidige lounge opgeknapt. De totale vernieuwde Lounge 1 zal begin 2005 gereed zijn.

039-2003/mb