AutoRai

26-4-2004

MINI One, MINI Cooper en MINI Cooper S

Na de zomer worden de huidige MINI hatchbackmodellen nog attractiever. Allereerst door verdere verfijning van het voor MINI zo kenmerkende design met nieuwe kleuren, bekleding en wielen. En met een verbeterde ergonomie en meer speelruimte voor individuele wensen winnen de geliefde modellen aan aantrekkingskracht.

Bovendien zorgen verbeteringen in de aandrijflijn voor nog betere handlingeigenschappen en een nog directere rijbeleving.

MINI toont de hatchbackmodellen samen met de MINI Cooper S Cabrio in mei voor het eerst aan het grote publiek op de internationale automobieltentoonstellingen van Madrid en Birmingham. In augustus zijn de nieuwe modellen te bewonderen in de showrooms van de Nederlandse MINI dealers.

Handling en rijplezier
De MINI One en de MINI Cooper krijgen een nieuwe, handgeschakelde 5-versnellingsbak met gemodificeerde overbrengingsverhoudingen. Daarmee worden de excellente handlingeigenschappen nogmaals verbeterd.

Deze modificaties komen tot uiting in verbeterde acceleratie en elasticiteit. De tussensprint van 80 naar 120 km/h schrijft de MINI One in de vierde versnelling in 11,9 en in de vijfde versnelling in 14,9 seconden op zijn naam. En door een kleine verhoging van het koppel naar 150 Nm bij 4.500 toeren accelereert de MINI Cooper voortaan van 0 naar 100 km/h in 9,1 seconden. De tussensprint duurt in de vierde versnelling 10,5 en in de vijfde versnelling 13,5 seconden.

Het motorvermogen van de MINI One en de MINI Cooper blijft gelijk, maar dat van de MINI Cooper S gaat met 7 pk / 5 kW omhoog. Daarmee levert de 1,6 liter motor voortaan 170 pk / 125 kW bij 6.000 toeren, goed voor een topsnelheid van 222 km/h. En de acceleratie van 0 naar 100 km/h is daarmee in slechts 7,2 seconden een feit. Het koppel stijgt met ca. 10 Nm naar het nieuwe maximum van 220 Nm bij 4.000 toeren/min. In relatie tot beduidend hogere prestaties zijn verbruikscijfers van gemiddeld 8,6 liter per 100 km bescheiden gebleven.

Sportieve verschijning
De MINI One en de MINI Cooper krijgen voor en achter nieuw vormgegeven bumpers die deze modellen een duidelijk sportiever uiterlijk geven. De MINI Cooper S behoudt de voor dit model zo kenmerkende bumpers.

Alle modellen krijgen bovendien nieuw vormgegeven koplampen en achterlichten in helder glas look. De als optie leverbare Xenon-koplampen worden voorzien van een extra omlijsting van 8 lichtpunten die zorgen voor het een groter onderscheid.

Nieuwe kleuren
Voor frisse wind in de kleurenkaart zorgen twee nieuwe metallics: Astro Black en Black-Eye Purple. Daardoor zijn de MINI One en de MINI Cooper voortaan verkrijgbaar in zes verschillende kleuren metalliclak en vier kleuren unilak. De metallics Hyper Blue en Dark Silver blijven exclusief voorbehouden aan de MINI Cooper S. Daarmee kan de liefhebber van het topmodel kiezen uit maar liefst twaalf verschillende kleuren.

Ergonomie
Ook comfort en veiligheid zijn met de update van het interieur op een hoger niveau gebracht. Daarbij is gedacht aan extra bergruimte in de middenconsole, portierbekleding met een verbeterde armleuning en meer opbergmogelijkheden, een handgreep voor de voorpassagier en een grotere binnenspiegel. Daarnaast ook aan een derde zonneklep opzij, aan bestuurderszijde, een omvangrijker binnenlichtpakket en meer bedieningsgemak van de automatische airconditioning. Het als optie leverbare Chrome-Line Interieurpakket verhoogt de sportieve ambiance in het interieur, evenals het optionele Cockpit Chronopack met drie extra ronde meters.

Voorts zorgt een verhoging aan de zijkanten van de zitting van de standaard voorstoelen voor meer zijdelingse steun. Daarbij hebben MINI One en MINI Cooper liefhebbers keuze uit maar liefst elf verschillende dessins bekleding in stof, stof/leder en leder.

Binnen de exclusief aan het topmodel MINI Cooper S voorbehouden bekledingen kan de liefhebber kiezen uit een stoffen bekleding, twee stof/leder-combinaties en drie soorten leder. Bij vier kleuren bestaat de mogelijkheid als optie te kiezen voor interieurlijsten en portierbekleding in de betreffende carrosseriekleur.

Door de productverbeteringen worden de consumentenprijzen per juli 2004:
MINI One 18.250,-
MINI Cooper 20.900,-
MINI Cooper S 28.400,-