Gemeente Dordrecht


---

Voorkeur Dordtse burger voor nieuw theater op de Stadswerven

Vincent Brinkhof
De raadscommissie Cultuur & Vrije tijd heeft een verkennend onderzoek laten doen onder 718 burgers van Dordrecht. Gevraagd is naar hun mening over de toekomst van Schouwburg Kunstmin en over theatervoorzieningen in Dordrecht. Uit de resultaten kwam naar voren dat de voorkeur uitgaat naar nieuwbouw van een theater- en filmcomplex op de Stadswerven. In dit onderzoek, uitgevoerd door het SGB, ging bijzondere belangstelling uit naar de voorkeursmotieven op basis waarvan de burger een keuze uit de voorgedragen bouwscenario's maakt.

Onderzoek
Begin april 2004 is een vragenlijst uitgezet onder het Dordtse internetpanel dat bestaat uit een representatief aantal inwoners van Dordrecht van 18 jaar en ouder. De deelnemende Dordtenaren zijn via een peiling op internet gevraagd naar kennis van het bestaande aanbod en ambities t.a.v. het toekomstige theateraanbod. Het internetpanel is gevraagd een voorkeursscenario aan te geven.
De respondenten (90%) die aangeven wel eens naar het theater te gaan bezoeken gemiddeld 3 keer per jaar Schouwburg Kunstmin. Gemiddeld ruim 2 keer per jaar worden voorstellingen in andere theaters bezocht. Hieruit blijkt dat de uitkomsten vooral representatief zijn voor theaterbezoekers.

Resultaten
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 51% van de respondenten `Nieuwbouw theater- en filmcomplex op de Stadswerven' als eerste voorkeur heeft. Als tweede voorkeur scoort `Nieuwbouw theatercomplex op andere locatie' met 42% het hoogst. Opvallend is dat meer dan de helft van de geënquêteerden aangeven het programma-aanbod (kwaliteit en diversiteit) het zwaarst te laten meewegen bij de keuze van een bepaald scenario.

Schouwburg Kunstmin
Ook is er onderzoek verricht naar de eventuele herbestemming van Schouwburg Kunstmin. De inwoner van Dordrecht blijkt veel waarde te hechten aan het monumentale karakter van de Schouwburg. Dit karakter dient volgens de respondenten gewaarborgd te worden, ook als het een andere functie zal krijgen.

Bespreekpunt
De uitkomsten van dit onderzoek zullen worden betrokken bij de bespreking van de bouwscenario's in de vergadering van de commissie op 27 april as. Deze extra vergadering zal om 19:30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis plaatsvinden.