ROC VAN AMSTERDAM

BLOKletters

persbericht 26 april 2004

Het televisieprogramma 'BLOKletters' uitgebracht door ETV.nl heeft een van de 'Nationale Alfabetiseringsprijzen' gewonnen.

Met de serie BLOKletters, geproduceerd door de stichting ETV.nl Rotterdam, worden autochtone analfabete vrouwen gestimuleerd om naar school te gaan. Naar schatting 1.3 miljoen Nederlanders heeft onvoldoende lees- en schrijfvaardigheid om zich maatschappelijk te kunnen redden.
De educatieve televisie van ETV.nl richt zich op doelgroepen die niet of nauwelijks te bereiken zijn via de traditionele kanalen. De doelgroep analfabete autochtone is daar één van.

De serie BLOKletters, die in februari 2004 te zien was in de vier grote steden heeft een bovengemiddeld aantal telefonische reacties gekregen en aanmeldingen voor een cursus op één van de ROCs. De ROCs zijn met ETV.nl vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gestapt in het gat dat de publiek omroep heeft laten liggen.
De Stichting is daarom ook verheugd over het toekennen van de aanmoedigingsprijs in het kader van het Landelijk Actieplan Alfabetiseringsprijs aan het programma BLOKletters en ziet dit als een erkenning van het bestaansrecht van het concept ETV.nl. De prijs wordt op 8 september 2004 tijdens de internationale dag van de alfabetisering uitgereikt door HKH Prinses Laurentien en Staatssecretaris A. Nijs.

De ETV.nl-serie BLOKletters, die in de week van 23 februari 2004 tegelijk in de vier grote steden te zien was leverde meer dan 140 aanmeldingen voor cursussen op.
In zes afleveringen worden vrouwen geportretteerd die onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Presentatrice Dieuwertje Blok gaat met hen op pad en ervaart tegen welke problemen zij aanlopen. De serie is thematisch van opzet: achtereenvolgens komen de oorzaken, de belemmeringen in het dagelijks functioneren, de rol van familie, de arbeidsmarkt en de beslissende stap om naar school te aan de orde. In de serie wordt ook verwezen naar het gratis landelijke informatienummer 0800 023 44 44. Aan de bellers wordt gevraagd om hun naam, adres en telefoonnummer door te geven, zodat het dichtstbijzijnde ROC contact met hen kan opnemen voor het volgen van een cursus.
De serie wordt herhaald in de Week van het Leren (4 t/m 11 september) op de vier zenders van de huidige ETV.nl-partners. Dan is er tevens aanvullend lesmateriaal via de website www.etv.nl.