Ingezonden persbericht


BOEING GEEFT STARTSCHOT VOOR PRODUCTIE 7E7 DREAMLINER


· Bestelling 50 vliegtuigen door ANA vertegenwoordigt grootste startorder ooit Seattle, 26 april 2004 - De board of directors van de Boeing Company heeft toestemming gegeven voor de start van de productie van de nieuwe 7E7 Dreamliner, volgend op de bevestigde bestelling van 50 7E7 vliegtuigen door All Nippon Airways (ANA) en gebaseerd op de onderliggende zakelijke grondslag voor het nieuwe type vliegtuig. De bestelling door ANA is de grootste zogeheten launching order ooit in de geschiedenis van Boeing voor wat betreft commerciële vliegtuigen. De startorder van ANA voor 50 vliegtuigen vertegenwoordigt een waarde van ongeveer US$ 6 miljard. De afleveringen aan ANA zijn voorzien in 2008 te beginnen.

De belangstelling van luchtvaartmaatschappijen voor de 7E7 is buitengewoon groot, constateert Alan Mulally, president en CEO van Boeing Commercial Airplanes. De omvang van de startorder van ANA alsmede het tijdstip waarop dit komt, bevestigen volgens Mullally de juistheid van de visie van Boeing op de toekomstige markt voor passagiersvliegtuigen.

All Nippon Airways is een vertrouwde maatschappij voor Boeing als het op het lanceren van nieuwe vliegtuigen aankomt. Eerder was de luchtvaartmaatschappij een van de eerste klanten voor de 767 en de 777. ANA bezit de grootste vloot 767 s buiten de Verenigde Staten.

Als launching customer zal ANA een geïntegreerde rol spelen in de ontwikkeling van de gehele familie van 7E7 vliegtuigen. De 7e7 Dreamliner is door Boeing ontworpen met specifiek de luchtvaartmaatschappijen, passagiers, investeerders en het milieu als uitgangspunten. Zo zal het nieuwe vliegtuig 20 procent minder brandstof verbruiken dan vergelijkbare toestellen qua omvang, biedt het klanten tot 60 procent meer laadruimte voor vracht en verwent het passagiers met tal van vernieuwingen, zoals een ander interieur met een hogere luchtvochtigheidsgraad, bredere stoelen en gangpaden, grotere ramen en tal van andere aspecten die het comfort en gemak tijdens de vlucht verhogen.

De formele beslissing van de board of directors van de Boeing Company om de 7E7 Dreamliner te introduceren, volgt op de toestemming die in december 2003 werd gegeven voor het aanbieden van het nieuwe vliegtuig aan luchtvaartmaatschappijen. Sindsdien is Boeing betrokken in gesprekken met meer dan 50 luchtvaartmaatschappijen over het ontwerp van het vliegtuig. Boeing heeft inmiddels aan meer dan 12 luchtvaartmaatschappijen formele aanbiedingen gedaan voor de 7E7 Dreamliner. Alan Mulally verklaarde te verwachten in de komende weken en maanden nog meer bestellingen bekend te maken.

All Nipon Airways (ANA) bestaat sinds 1952 en is een van de tien grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Tezamen met zijn zustermaatschappij vervoert ANA jaarlijks bijna 51 miljoen passagiers naar 46 bestemmingen in Japan en naar 21 steden in Azië, Europa en de Verenigde Staten. ANA behoort tot het Star Alliance samenwerkingsverband.

De 7E7 familie bestaat uit passagiersvliegtuigen met 200 tot 300 zitplaatsen die routes kan vliegen van 6.500 tot 16.000 km. De 7E7 maakt het voor reizigers mogelijk precies te doen wat zij willen, namelijk gericht van hun vertrekplaats naar hun bestemming te vliegen en dat laatste naar meer plaatsen ter wereld. Hoewel de 7E7 zo snel zal vliegen als de huidige snelste passagiersvliegtuigen zal het vliegtuig aanzienlijk minder brandstof verbruiken. Als het eerste passagiersvliegtuig zal de 7E7 een standaard motoren-interface bieden voor de twee typen motoren waarmee hij kan worden uitgerust, respectievelijk de General Electric GENX of de Rolls Royce Trent 1000. De productie van de 7E7 zal in 2006 starten. De eerste vlucht wordt in 2007 verwacht, waarna certificering, aflevering en de start van reguliere vluchten in 2008 zullen volgen.

# # #