Het Nederlandse Rode Kruis

26 april 2004
Rode Kruis helpt slachtoffers explosie treinstation, Noord-Korea

Op donderdag 22 april, om 12 uur, ontploften bij het treinstation van Ryongchon twee met brandbare stoffen geladen treinwagons. De ontploffing heeft het station en de directe omgeving compleet vernietigd. Er is schade binnen een radius van vier kilometer. Volgens Rode Kruis-medewerkers is er een krater op de plek waar de explosie plaatsvond en zien de dichtstbijzijnde gebouwen eruit alsof ze zijn geblakerd door een vuurbal.

Slachtoffers
Bij de explosie zijn zeker 161 mensen omgekomen, waaronder 76 schoolkinderen. Ongeveer 1850 gebouwen zijn ingestort of totaal vernietigd. 27.000 inwoners zijn getroffen door het wegvallen van de elektriciteit, watervoorziening en communicatie-middelen. Duizenden mensen raakten dakloos. Ongeveer 1300 mensen raakten gewond en 700 van hen kwamen in het ziekenhuis terecht.

Het Noord-Koreaanse Rode Kruis en het internationale Rode Kruis verlenen er hulp. Het Noord-Koreaanse Rode Kruis was direct ter plaatse met 398 Rode Kruis-vrijwilligers. In vijf eerste hulp-posten werden slachtoffers behandeld. Het internationale Rode Kruis heeft een pakhuis met hulpgoederen ongeveer vijf kilometer van de rampplek. Vijf vrachtwagens met onder andere dekens, eerste hulp-goederen, waterzuiveringstabletten vertrokken afgelopen vrijdag al naar het rampgebied.

Hulpgoederen
Hulpverleners van het internationale Rode Kruis die vrijdag arriveerden brachten ook hulpgoederen mee. Deze goederen worden nu in het gebied gedistribueerd. De ziekenhuizen in het gebied waren drie dagen voor de ontploffing door het Rode Kruis voorzien van voorraden, waardoor er voldoende middelen waren om de eerste stroom gewonden op te vangen. De daklozen worden opgevangen in scholen en andere openbare gebouwen of worden opgevangen door familie en buren.

Medewerkers van het internationale Rode Kruis brengen in kaart welke hulp er in de nabije toekomst nodig is.