Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Werkveld kenniscentrum voor ordeningsvraagstukken verbreed
Nummer: 537

Datum: 26-04-2004


Het Kenniscentrum voor Ordeningsvraagstukken gaat zijn werkterrein verbreden. Tot nu toe richtte het zich vooral op netwerksectoren zoals post, electriciteit, water en radiodistributie. In het komende jaar zal daarnaast meer aandacht worden besteed aan semi-publieke sectoren zoals zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Er zullen vier nieuwe interdepartementale projecten worden gestart: aanbesteding van publieke diensten, prestatiefinanciering, kwaliteit van netwerken en universele dienstverlening. Minister Brinkhorst van Economische Zaken schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer.
Het Kenniscentrum is eind 2002 opgericht naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer met als doel het lerend vermogen van de overheid op het gebied van marktordening te vergroten. Het is meer dan ooit zaak om de liberaliserings- en privatiseringsoperaties uit het recente verleden kritisch tegen het licht te houden om te kunnen leren van wat goed en fout is gegaan., zo schrijft Brinkhorst in zijn brief.
Het eerste Jaarbericht van het Kenniscentrum tegelijk met deze brief eveneens het licht. Brinkhorst constateert dat één van de belangrijkste lessen die na het eerste jaar kan worden getrokken is, dat in verschillende sectoren vergelijkbare themas en vraagstukken spelen en dat het daarom zinvol is om over de schutting te kijken en ervaringen uit te wisselen. Toch zijn er zeker ook verbeteringen mogelijk. Brinkhorst noemt in dit verband het ontbreken van een eenduidig en gedeeld begrippenkader, verkokering, een tekort aan harde empirische kennis bij onderbouwing van beleid en het onvoldoende uitwisselen en benutten van beschikbare kennis.